Portioner: 4
Ingredienser:
1 kg Hel fisk; tex makrill, sik, -abborre, laxfiskar, sill, -strömming, vitling, platt- -fiskar
1 tsk Salt
Panering, variant 1:
3/4 dl Ströbröd
1/4 dl Vetemjöl
1 tsk Salt
1 Krm vitpeppar
Panering, variant 2:
3/4 dl Vetekli eller 3/4 dl Rågmjöl
1 tsk Salt
1 Krm peppar
Stekning:
3 msk Margarin; eller smör eller -olja
Sky:
Vatten eller grädde
Garnering:
Citronskivor Citronklyftor Persilja Dill
Gör så här:
Fjälla och rensa fisken. Klipp bort fenor och ta ut gälarna. Skölj och torka väl. Lättina djupfryst fisk.
Tjocka fiskar kan behöva skåras för att bli genomstekta.
Salta in- och utvändigt. Vänd fisken i ströbrödet blandat med vetemjöl, salt och peppar eller i rågmjöl eller vetekli blandat med salt och peppar. Skaka av ev överflödig panering.
Hetta upp matfettet i en stekpanna. Lägg i fisken och stek på medelvärme tills ytan är vackert brun och fiskköttet är vitt och ogenomskinligt, eller 5-7 minuter på varje sida, plattfisk 4-5 minuter.
Ta upp fisken och lägg den på ett serveringfat. Garnera med citron och persilja eller dill.
Vispa ev ur pannan med lite vatten eller grädde och servera skyn till.
Ät fisken nystekt med kokt potatis eller potatismos, kokta grönsaker tex ärter, bönor eller grönsaksblandning eller råkostsallad. (insänt av Berit)
Miljardärsrädslan enligt Pardis Parker