Portioner: 4
Tillagningstid: 1 tim
Ingredienser
180 g oxfilé per person
4 st tunnbröd
10 st potatisar
3 msk dijonsenap
2 msk grönpeppar
6 dl grädde
salt
peppar
4 dl kalvbuljong, färdigutspädd
7 cl calvados
4 st champinjoner
2 st schalottenlökar
1 msk smör
1 st äpple, fast och syrligt
1 ask ruccolasallad
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skär i 1-2 centimeter stora kuber, lägg i vatten med citron så att de inte mörknar. Häll upp grädden i en kastrull. Tillsätt dijonsenap och grönpeppar. Koka upp grädden och smaksätt med salt. Tillsätt potatisen, lägg i så pass mycket att grädden fortfarande täcker potatisen. Koka nu på svag värme så att det inte bränner fast, cirka 20 minuter.(Känn med potatissticka).
Stycka upp oxfilén i lämpligt stora bitar, eller be om hjälp i butiken när du köper köttet. Salta, peppra och olja den ena sidan. Värm på köttbitarna ordentligt i grill- eller stekpanna. Lägg bitarna med den kryddade sidan neråt först, krydda den andra under tiden i pannan. Grilla/stek varje sida cirka 2-3 minuter. Lägg upp bitarna på en plåt och baka dem i ugn på 180 grader i cirka 15 minuter, beroende på hur man vill ha köttet.
Olja in en tom konservburk, till exempel en sådan man köper sparris i. Rulla tunnbrödet runt konserven och lägg på en oljad plåt med skarven nedåt. Baka i ugn på cirka 180-200 grader. Passa dem noga - det går ganska fort, cirka 3 minuter. När de fått en gyllenbrun färg tar du ut dem och bänder försiktigt av det cylinderformade brödet från konserven. Lägg att svalna och stelna. Detta kan du göra flera timmar innan ni ska äta, eller dagen innan.
Skär ner champinjoner och lök i mindre bitar. Fräs dem i en kastrull med lite smör. Tillsätt kalvbuljong och lite calvados. Koka ihop i cirka 20 minuter på svag värme. Smaka av med salt och runda av med en klick smör. Ställ tunnbrödstornet på tallriken och fyll sen upp med den gräddkokta potatisen. Lägg upp oxfilén och de grillade äppelskivorna och servera med calvadosskyn. (Insänt av Kalle)
Dränks i extrem fuktighet