fredag 26 april 2024

Family

7/2 2017 01:00

Tafelspitz

4 portioner

Ingredienser:
11/2 kg benfritt mört nötkött, t. ex. fransyska eller högrev
1 msk salt
nymalen svart- eller vitpeppar
vatten
torrt vitt vin
1 stor gul lök
3 morötter
4 purjolökar
1 liten rotselleri
citronskivor

Tillbehör:
äppelmos med pepparrot
kokt eller råstekt potatis

Gör så här:
Putsa köttet. Gnid in det med 1 msk salt och mal över vit- och svartpeppar. Lägg köttet i en trång kastrull. Häll på vatten och vitt vin, lika mycket av varje, så att det täcker köttet. Lägg i den gula löken skuren i bitar och en tjock citronskiva. Låt köttet sjuda ca 30 minuter.
Ansa morötter, purjolökar och rotselleri och lägg dem i kastrullen. Låt sjuda på svag värme i ytterligare 30-45 minuter tills köttet känns mört. Om stektermometer används skall den visa 75°.

Gör pepparrotsäppelmoset under tiden. Skala och kärna ur 6-7 äpplen och koka dem mjuka i så lite vatten som möjligt. Tillsätt socker efter smak. Kör till puré i food processor eller passera moset. Låt svalna. Rör ner riven pepparrot, ett par msk eller mer efter smak och 1 tsk vinäger. Man kan naturligtvis också ta färdigt äppelmos och smaksätta det med lite vinäger och riven pepparrot.
Tag upp köttet och skär det i skivor. Lägg upp på varmt serveringsfat och garnera med rotfrukterna skurna i bitar. Häll lite av buljongen över köttet. Servera pepparrotsäppelmoset i en separat skål.
(Inskickad av koppargrytan)
Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS
ANNONS