Ingredienser:
11/2 kg benfritt mört nötkött, t. ex. fransyska eller högrev
1 msk salt
nymalen svart- eller vitpeppar
vatten
torrt vitt vin
1 stor gul lök
3 morötter
4 purjolökar
1 liten rotselleri
citronskivor
Tillbehör:
äppelmos med pepparrot
kokt eller råstekt potatis
Gör så här:
Putsa köttet. Gnid in det med 1 msk salt och mal över vit- och svartpeppar. Lägg köttet i en trång kastrull. Häll på vatten och vitt vin, lika mycket av varje, så att det täcker köttet. Lägg i den gula löken skuren i bitar och en tjock citronskiva. Låt köttet sjuda ca 30 minuter.
Ansa morötter, purjolökar och rotselleri och lägg dem i kastrullen. Låt sjuda på svag värme i ytterligare 30-45 minuter tills köttet känns mört. Om stektermometer används skall den visa 75°.