fredag 26 april 2024

Family

17/12 2016 01:00

Rabarber- och jordgubbskaka

Ingredienser:
250 g rabarber
1 dl strösocker
2 st rivna bittermandlar
75 g smör
71/2 cl vatten
1 ägg + 1 dl strösocker
ca 0.7 krm bittermandelolja eller en bittermandel till
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
15 st små jordgubbar
florsocker till garnering

Gör så här:
En lysande kaka som fanns i DN före midsommar. Rabarber, mandel och jordgubb i ett lyckat äktenskap. Kakan gräddas i en pajform, panna e.dyl., 20-25 cm i diameter.
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i tunna skivor och lägg dessa tillsammans med 1 dl socker och två rivna bittermandlar i formen. Sätt in i ugnen i ca en kvart, tills rabarbern smält ihop.
Smält smöret i en kastrull och koka upp tillsammans med vattnet, ställ åt sidan och låt svalna. Vispa under tiden ägg och socker pösigt samman med bittermandeloljan.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ned i ägget tillsammans med smöret. Bred ut smeten över rabarbern. Tryck ned jordgubbarna i smeten och sätt in formen lågt i ugnen i 20-25 minuter.
Ta ut kakan när den gått ihop och fått lite färg. Skåra den försiktigt i 6-8 bitar. Sätt på nytt kakan in i ugnen och grädda i ytterligare några minuter. Sikta över lite florsocker före serveringen.
Servera till kaffet med lite valnötsglass.
Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS
ANNONS