tisdag 21 maj 2024

Tech

7/8 2013 09:47

Gäddor testas för farliga parasiter

Efter en provtagning 2012 fann man en ny sorts parasit hos gäddor i Mälaren. Detta upptäcktes utav Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). De två somrarna innan hade många gäddor med hudsår rapporterats. Man undersökte tre gäddor och fann även att på samtliga fiskar hade muskelvävnaden förändrats och skadats. Parasiten kommer från det flercelliga släktet Myxozoa.  Denna parasitförekomst kan röra sig om en ny art som inte alls har funnits i Mälaren eller dess gäddor. 

Sportfiskarna som bidrar till provtagningen och kartläggningen av parasiterna. Det är även dessa som har gjort det möjligt för SVA att undersöka gäddorna. Sportfiskarna har nu fångat in fyra gäddor till provtagningen detta år.

– Många sportfiskare i Mälaren har rapporterat att upp till hälften av de gäddor som fångas runt östra Mälaren i slutet av augusti har skador med sår och blödningar. Detta kan vara kopplat till denna parasit. Vi har nu fått finansiering från Länsstyrelsen i Södermanland och i Stockholm och från fiskeföreningen Svenska gäddklubben för att undersöka sjuka gäddor i Mälaren även i år, berättar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.

(I.F FL-Net)

 

Bookmark and Share
ANNONS
ANNONS