Portioner: 4
Ingredienser:
4 bitar oxfilé a 125 - 150
1 tsk grönpeppar
2 msk margarin eller smör
1 tsk salt
1 bifftomat
Till såsen:
4 schalottenlökar
1 liten morot
1 liten bit selleri
1 msk margarin eller smör
3 dl rödvin
1 dl vatten, ev. mer
1 höns eller köttbuljongstärning
1 tsk arrowrot + 1 msk vatten
Gör så här:
gnid in köttet med smulad grönpeppar.
Förbered såsen; hacka lök, morot, selleri och fräs i margarin i en kastrull. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning och låt skyn små koka 15 minuter. Den bör reducera till ungefär hälften. Tillsätt ev.; ytterligare vatten.
Hetta upp en stekpanna, fräs en smörklick och bryn köttbitarna på bägge sidor. Stek dem sedan över lugnare värme sammanlagt ca: 10 minuter. Vänd ett par gånger och salta under stekningen
Ta upp och håll köttbitarna varma när de är lagom stekta.
Skär tomaten i 4 kraftiga skivor och stek dessa.
Lägg upp kött och tomat på varmt fat eller ta portions tallrikar. Sila över den hopkokta skyn i stekpannan, red med arrowrot utrörd i vatten.
Strö ner lite grönpepparkorn för dekorens skull. Smaka av och häll såsen het över tournedoserna. (Insänt av Inga-Lill)
Bygger och välter jättehinkpyramid