fredag 11 juli 2025

Family

30/10 2020 01:00

Matjestårta de luxe

Portioner: 10-12 bitar
Ingredienser:

kavringbotten:
200 g mörk kavring
75 g smält smör

fyllning:
4 gelatinblad
4 matjessillfiléer (ca 300 g)
1 rödlök
2 ½ dl vispgrädde
500 g kesella (10 %)
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
nymald vitpeppar
garnering:
tunt rostad kavring
rödlök i klyftor
matjessill
färska örter, tex dillvippor och finhackad gräslök

Gör så här:
Smula kavringen i en matberedare. Blanda smulorna med det smälta smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Låt stå i kylen i cirka 30 minuter, tills botten har stelnat.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter.

Skär matjessillfiléerna i tärningar och skala och finhacka löken.

Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Vispa grädden.

Vispa ihop sill, lökhack, grädde, kesella, crème fraiche, citronsaft, salt och peppar till en jämn kräm. Blanda först gelatinet med lite av sillblandningen och vänd sedan ner det i resten av fyllningen.

Häll fyllningen i formen, bred ut den i ett jämnt lager och låt stå kallt i 3–4 timmar.

Servera matjestårtan garnerad med tunt rostad kavring, klyftad rödlök, matjessill och örter.
(SF/FL-net)


16/1 2024 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


16/1 2024 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS