fredag 14 maj 2021

Family

30/10 2020 01:00

Matjestårta de luxe

Portioner: 10-12 bitar
Ingredienser:

kavringbotten:
200 g mörk kavring
75 g smält smör

fyllning:
4 gelatinblad
4 matjessillfiléer (ca 300 g)
1 rödlök
2 ½ dl vispgrädde
500 g kesella (10 %)
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
nymald vitpeppar
garnering:
tunt rostad kavring
rödlök i klyftor
matjessill
färska örter, tex dillvippor och finhackad gräslök

Gör så här:
Smula kavringen i en matberedare. Blanda smulorna med det smälta smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Låt stå i kylen i cirka 30 minuter, tills botten har stelnat.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter.

Skär matjessillfiléerna i tärningar och skala och finhacka löken.

Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Vispa grädden.

Vispa ihop sill, lökhack, grädde, kesella, crème fraiche, citronsaft, salt och peppar till en jämn kräm. Blanda först gelatinet med lite av sillblandningen och vänd sedan ner det i resten av fyllningen.

Häll fyllningen i formen, bred ut den i ett jämnt lager och låt stå kallt i 3–4 timmar.

Servera matjestårtan garnerad med tunt rostad kavring, klyftad rödlök, matjessill och örter.
(SF/FL-net)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Ingen glutamat i jul?


12/5 02:00 Medelhavskost bra skydd


11/5 02:00 Findus återkallar irländskt griskött


10/5 02:00 Favoriter för tallriken


9/5 02:00 Nobbar klonad mat.


8/5 02:00 Julskinkan viktigast på julbordet


7/5 02:00 Guidar till hälso- och allergimat


6/5 02:00 Snabbmat kan ge Alzheimer


5/5 02:00 Bli en fena i fiskdisken


4/5 02:00 Ät dig snygg


3/5 02:00 Dags för glögg


2/5 02:00 Bästa matbloggen


1/5 02:00 Örtte sänker trycket


30/4 02:00 Glutamat i många skinkor


29/4 02:00 Pepparkakor blir belgiska


28/4 02:00 Sallad med salmonella


27/4 02:00 Mögelgift i jordnötter


26/4 02:00 Jämför matpriser


25/4 02:00 Salmonella hittad i Icas grönsaker


24/4 02:00 Nyckelhålet kräver mer


23/4 02:00 Reser med magen


21/4 02:00 Slopar glutamat


20/4 02:00 Gärna mer ekologiskt


19/4 02:00 Uppblandat renskav gav dagsböter


18/4 02:00 Scan slutar med Kravmärkt


17/4 02:00 Sveriges nya husmanskokbok


16/4 02:00 Nytt märke för ekologiska varor


15/4 02:00 Om jag var din hemmafru …


14/4 02:00 Flingor söta som kakor


13/4 02:00 Många väljer ekologiskt


12/4 02:00 46 matmiljoner ska placera Sverige i topp


11/4 02:00 En doft av musteri


10/4 02:00 Scan försvinner från Coops hyllor


9/4 02:00 Middagen till dörren


8/4 02:00 Istället för att kasta


7/4 02:00 Ekomat viktigt för få


6/4 02:00 Ladda med höstgrönt


5/4 02:00 Extra sköljning mot salmonella


4/4 02:00 ICA satsar bäst på allergivänligt


3/4 02:00 Receptsajter går samman


2/4 02:00 Mesta priset - mesta smaken


1/4 02:00 Svensken gillar ekologisk glass


31/3 02:00 Kravmärkt torsk hos Coop


30/3 02:00 Hälsosamma örter


29/3 02:00 Salmonella i irländskt kött


28/3 14:48 Ny Rikstäckande e-tjänst för minnesgåvor


28/3 01:00 Rätt tid på grillen


27/3 01:00 Dyrare eko-mjölk i höst


26/3 01:00 Ändrade matvanor sänker Omega 3-halt


25/3 01:00 Sverige Europas nya matland


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS