tisdag 23 april 2024

Family

27/10 2020 01:00

Vegetarisk lasagne

Stor långpanna

Ingredienser bechamel (vit sås):
1 1/2 msk smör
2 1/2 msk mjöl
knapp en liter mjölk
1/2 tsk salt
dutt (lite) vitpeppar
Ingredienser tomatsås
1-2 Lök
3-4 Vitlöks klyftor
2-3 grov rivna morötter
2 burkar tomater
Splutt (1-2 msk) ketchup
Stänkar tabasco
Aningens oregano
Ordentligt med basilika
En del timjan
Salt efter behag

 
Lasagne plattor, vita vanliga eller gröna spenat

Ingredienser ytterligare (välj ett par)
Skivad lök
Feta ost (smulad)
Oliver
Paprika
Bönor (kokta)
Linser (kokta)
Spenat (gärna då med aningens muskot)

Gör så här:
Börja med att sätta samman tomatsåsen så att den får puttra ihop.

Tag en gryta. Ha i olja och ha sedan i vitlök, låt bryna kort tag sedan i med resten av löken som får sig en kort bryning. Sedan kastar du i morötter och tomater (utan burk givetvis). Splutta i ketchup och i med kryddor och salt. På med locket och låt koka. Slå ihop händerna och ladda för bechamelsås...

En kastrull (tjockbottnad som mästerkocken sa) i vilken man har i smöret. När detta smält rör ut mjölet. Man kommer nu om allt fungerar ha en gegga/smet som puttrar runt i botten och ser lite mysko ut-det är meningen, nja så brukar det se ut iallefall. Nu har du i mjölken och låter detta sakta koka upp. Haken är att om man kör järnet på sexan blir det bränt i botten och det är ett elände att diska, så sakta och säkert, ingen brådska.

När det börjar bli varmt skall härligheten tjockna ihop och det är rätt. Låt puttra sakta på spisen i lugn och ro.

Vitlöken (2-4 klyftor) hackar jag och blandar ut i olivolja vilket gör det lättare att applicera sedan. Lök skivas och feta ost smulas. Oliverna kan halveras om man så önskar.

Tag en stor långpanna (ugnsstorlek) eller två mindre och smöra dessa. Nu är tanken att man lägger lager på ingredienserna i lager. Ungefär en tre fyra lager plattor brukar det bli.

Börja med tomatsås. Sedan ett lager plattor, sedan tomat- och bechamelsås samt extra ingredienser (tag all spenat på ett lager ) och sedan nästa lager plattor. Nästa lager sås och nu spenat samt bechamelsås. Sedan bygger man på. Det hela slutas med ett lager bechamelsås. Det skall vara ganska blött.

in i ugnen på ca 200°C i minst 40 minuter. Tips lägg på lite ost på toppen efter ca 15 minuter. (insänt av Marie)

 

Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS