lördag 15 maj 2021

Family

27/10 2020 01:00

Vegetarisk lasagne

Stor långpanna

Ingredienser bechamel (vit sås):
1 1/2 msk smör
2 1/2 msk mjöl
knapp en liter mjölk
1/2 tsk salt
dutt (lite) vitpeppar
Ingredienser tomatsås
1-2 Lök
3-4 Vitlöks klyftor
2-3 grov rivna morötter
2 burkar tomater
Splutt (1-2 msk) ketchup
Stänkar tabasco
Aningens oregano
Ordentligt med basilika
En del timjan
Salt efter behag

 
Lasagne plattor, vita vanliga eller gröna spenat

Ingredienser ytterligare (välj ett par)
Skivad lök
Feta ost (smulad)
Oliver
Paprika
Bönor (kokta)
Linser (kokta)
Spenat (gärna då med aningens muskot)

Gör så här:
Börja med att sätta samman tomatsåsen så att den får puttra ihop.

Tag en gryta. Ha i olja och ha sedan i vitlök, låt bryna kort tag sedan i med resten av löken som får sig en kort bryning. Sedan kastar du i morötter och tomater (utan burk givetvis). Splutta i ketchup och i med kryddor och salt. På med locket och låt koka. Slå ihop händerna och ladda för bechamelsås...

En kastrull (tjockbottnad som mästerkocken sa) i vilken man har i smöret. När detta smält rör ut mjölet. Man kommer nu om allt fungerar ha en gegga/smet som puttrar runt i botten och ser lite mysko ut-det är meningen, nja så brukar det se ut iallefall. Nu har du i mjölken och låter detta sakta koka upp. Haken är att om man kör järnet på sexan blir det bränt i botten och det är ett elände att diska, så sakta och säkert, ingen brådska.

När det börjar bli varmt skall härligheten tjockna ihop och det är rätt. Låt puttra sakta på spisen i lugn och ro.

Vitlöken (2-4 klyftor) hackar jag och blandar ut i olivolja vilket gör det lättare att applicera sedan. Lök skivas och feta ost smulas. Oliverna kan halveras om man så önskar.

Tag en stor långpanna (ugnsstorlek) eller två mindre och smöra dessa. Nu är tanken att man lägger lager på ingredienserna i lager. Ungefär en tre fyra lager plattor brukar det bli.

Börja med tomatsås. Sedan ett lager plattor, sedan tomat- och bechamelsås samt extra ingredienser (tag all spenat på ett lager ) och sedan nästa lager plattor. Nästa lager sås och nu spenat samt bechamelsås. Sedan bygger man på. Det hela slutas med ett lager bechamelsås. Det skall vara ganska blött.

in i ugnen på ca 200°C i minst 40 minuter. Tips lägg på lite ost på toppen efter ca 15 minuter. (insänt av Marie)

 

Bookmark and Share

Igår 02:00 Olika fett i löksillen


13/5 02:00 Ingen glutamat i jul?


12/5 02:00 Medelhavskost bra skydd


11/5 02:00 Findus återkallar irländskt griskött


10/5 02:00 Favoriter för tallriken


9/5 02:00 Nobbar klonad mat.


8/5 02:00 Julskinkan viktigast på julbordet


7/5 02:00 Guidar till hälso- och allergimat


6/5 02:00 Snabbmat kan ge Alzheimer


5/5 02:00 Bli en fena i fiskdisken


4/5 02:00 Ät dig snygg


3/5 02:00 Dags för glögg


2/5 02:00 Bästa matbloggen


1/5 02:00 Örtte sänker trycket


30/4 02:00 Glutamat i många skinkor


29/4 02:00 Pepparkakor blir belgiska


28/4 02:00 Sallad med salmonella


27/4 02:00 Mögelgift i jordnötter


26/4 02:00 Jämför matpriser


25/4 02:00 Salmonella hittad i Icas grönsaker


24/4 02:00 Nyckelhålet kräver mer


23/4 02:00 Reser med magen


21/4 02:00 Slopar glutamat


20/4 02:00 Gärna mer ekologiskt


19/4 02:00 Uppblandat renskav gav dagsböter


18/4 02:00 Scan slutar med Kravmärkt


17/4 02:00 Sveriges nya husmanskokbok


16/4 02:00 Nytt märke för ekologiska varor


15/4 02:00 Om jag var din hemmafru …


14/4 02:00 Flingor söta som kakor


13/4 02:00 Många väljer ekologiskt


12/4 02:00 46 matmiljoner ska placera Sverige i topp


11/4 02:00 En doft av musteri


10/4 02:00 Scan försvinner från Coops hyllor


9/4 02:00 Middagen till dörren


8/4 02:00 Istället för att kasta


7/4 02:00 Ekomat viktigt för få


6/4 02:00 Ladda med höstgrönt


5/4 02:00 Extra sköljning mot salmonella


4/4 02:00 ICA satsar bäst på allergivänligt


3/4 02:00 Receptsajter går samman


2/4 02:00 Mesta priset - mesta smaken


1/4 02:00 Svensken gillar ekologisk glass


31/3 02:00 Kravmärkt torsk hos Coop


30/3 02:00 Hälsosamma örter


29/3 02:00 Salmonella i irländskt kött


28/3 14:48 Ny Rikstäckande e-tjänst för minnesgåvor


28/3 01:00 Rätt tid på grillen


27/3 01:00 Dyrare eko-mjölk i höst


26/3 01:00 Ändrade matvanor sänker Omega 3-halt


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS