Portioner: ca 24 bitar
Ingredienser:
Päron
4 st päron, gärna gråpäron
1 paket saffran, (1/2 g)
1 dl strösocker
3 dl vatten
Kaka
200 gram smör
4 dl strösocker
2 dl muscovadosocker, mörkt
4 st ägg
6 dl vetemjöl
1 msk kardemumma, malen
Till servering:
florsocker
Gör så här:
Skala päronen, halvera och kärna ur dem och skär dem i klyftor. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Koka upp det tillsammans med resterande socker samt vatten i en kastrull. Lägg ner päronklyftorna och låt koka i tre minuter. Ta av plattan från spisen och låt päronen svalna i lagen.
Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en ugnsform (ca 20x30 cm).
Lägg smöret i en skål och smält det på svag värme i mikron. Rör ner socker, muscovadosocker, ägg, mjöl och kardemumma med en slev till en slät smet. Använd inte elvisp. Häll smeten i formen.
Ta upp päronklyftorna ur lagen och tryck ner dem i kaksmeten.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Skär kakan i bitar och pudra över florsocker. (insänt av John)
Dränks i extrem fuktighet