Portioner: 8
Ingredienser:
1,2 kg oxfilé
smör eller annat matfett att steka i
salt
grovmalen svartpeppar
1,5 dl mango chutney
2 tsk malen ingefära eller 1 msk färsk riven
Sås:
2 st schalottenlökar
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja eller matolja
2 tsk malen ingefära eller 1 msk färsk riven
3 dl rött matlagningsvin
0,5 dl soja
1 dl vatten
3-4 msk kalvfond
2 msk honung
0,5 tsk sambal oelek
2 tsk idealmjöl
Gör så här:
Skär köttet i skivor, ca 1 cm tjocka. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Gör såsen: Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner idealmjöl. Låt såsen koka någon minut till. Smaka om styrkan är tillräcklig.
Sätt ugnen på 225°C.
Värm mango chutney och ingefära i en liten kastrull.
Stek köttet i mitten av ugnen i 10-20 minuter, 10 minuter för medium och 20 minuter om man vill ha genomstekt kött. Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen.
Servera med kokt ris. (insänt av Sara)
Otroliga djur bortom verkligheten