Ingredienser
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
200 gram Milda mat och bakmargarin , (alt. 2 dl Milda flytande margarin)
2 paket saffran, 1 g
0,5 tsk salt
1 dl vit baksirap
1 st ägg
17 dl vetemjöl
Fyllning
150 gram mandelmassa, riven
2 msk vatten
Till pensling
1 st ägg, lätt uppvispat
Till garneringen
pärlsocker
Tillagning
1. Smula sönder jästen i degbunken.
2. Smält margarin, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt, 37°C. Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
3. Rör ner saffran.
4. Tillsätt salt, sirap, ägg och nästan allt mjöl.
5. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och släpper bunken. För hand tar det ca 10 minuter, i hushållsassistent ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.
6. Strö mjöl över degen. Täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, i ca 40 min.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar.
8. Kavla ut varje del, ca 25x50 cm.
9. Blanda mandelmassa och vatten till en smidig konsistens. Bred på fyllningen och rulla ihop.
10. Dela varje längd i ca 20 bitar. Ställ dem med snittytan ner i två smorda formar med löstagbar botten
11. Sätt ugnen på 225°C.
12. Jäs kakorna under bakduk ca 25 minuter. Pensla med uppvipat ägg och strö över pärlsocker.
13. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakorna svalna under bakduk.
Stop-motion samurajfilm