Portioner: 4
Ingredienser:
6 st tomater
1 tsk sambal oelek
2 tsk salt
1 st liten rödlök
3 st vitlöksklyftor
3 st morötter
3 st palsternacka
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
400 g blåmusslor
500 g laxfilé utan skinn
100 g skalade räkor
Servering:
1 dl crème fraiche eller aioli med lime och mynta
Gör så här:
Skär tomaterna i klyftor. Lägg dem i en matberedare eller mixerskål. Häll på sambal oelek och salt. Mixa till en slät sås.
Skala rödlöken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och hacka. Skala morötter och palsternackor och skär i strimlor.
Häll olivoljan i en stor gryta och hetta upp den. Fräs rödlök, vitlök, morötter och palsternackor i oljan ett par minuter. Häll på vitt vin och tomatmixet. Låt småkoka i 5 minuter.
Skölj blåmusslorna och tvätta bort eventuellt skräp på skalen. Skär laxfilén i bitar. Lägg laxen i grytan och därefter blåmusslorna. Lägg på locket på grytan och ångkoka ca 8 minuter.
Lägg på räkorna och servera med en klick créme fraiche eller aioli.
Servera med kokt ris och/eller bröd. (insänt av Gusten)
Otroliga djur bortom verkligheten