Portioner: 6
Ingredienser:
5 dl köttbuljong
2 kvistar färsk timjan
Svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olja ½ tsk strösocker
2 msk vetemjöl 2 msk mjukt smör
2 morötter, skalade och skivade
1,3 kg benfri bogstek eller högrev
4 pressade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 g)
450 g fasta jämnstora röda potatisar
2 msk honung
Salt
Gör så här:
Lägg steken i en gryta
Tillsätt buljong och 2 dl vatten. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 1 tim på svag värme.
Skrubba potatisen. Vänd köttet och lägg potatis, morötter och timjankvistar i grytan. Lägg på locket och låt alltihop sjuda ytterligare 45–55 min.
Blanda smöret och mjölet ordentligt med hjälp av en gaffel. Forma till en boll. Ta upp köttet, potatisen och morötterna med en hålslev och lägg över på ett djupt fat. Behåll 6 dl av vätskan i grytan, släng resten.
Vispa ner smörbollen i buljongen och koka upp under vispning, tills såsen har tjocknat. Rör ner tomaterna. Koka upp och låt sjuda 2 min. Smaka av med salt, svartpeppar, socker och vinäger. Häll hälften av såsen över steken. Resten av såsen serveras bredvid.
Hetta upp oljan på medel-värme i en gjutjärnsgryta. Gnid in köttet med honung och därefter den pressade vitlöken. Bryn steken väl på båda sidor, ca 10 min. (insänt av Margot)
Miljardärsrädslan enligt Pardis Parker