lördag 15 maj 2021

Family

27/7 2020 02:00

Honungs och vitlöksstek

Portioner: 6
Ingredienser:
5 dl köttbuljong
2 kvistar färsk timjan
Svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olja ½ tsk strösocker
2 msk vetemjöl 2 msk mjukt smör
2 morötter, skalade och skivade
1,3 kg benfri bogstek eller högrev
4 pressade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 g)
450 g fasta jämnstora röda potatisar
2 msk honung
Salt

Gör så här:
Lägg steken i en gryta
Tillsätt buljong och 2 dl vatten. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 1 tim på svag värme. 
Skrubba potatisen. Vänd köttet och lägg potatis, morötter och timjankvistar i grytan. Lägg på locket och låt alltihop sjuda ytterligare 45–55 min.
Blanda smöret och mjölet ordentligt med hjälp av en gaffel. Forma till en boll. Ta upp köttet, potatisen och morötterna med en hålslev och lägg över på ett djupt fat. Behåll 6 dl av vätskan i grytan, släng resten. 
Vispa ner smörbollen i buljongen och koka upp under vispning, tills såsen har tjocknat. Rör ner tomaterna. Koka upp och låt sjuda 2 min. Smaka av med salt, svartpeppar, socker och vinäger. Häll hälften av såsen över steken. Resten av såsen serveras bredvid. 
Hetta upp oljan på medel-värme i en gjutjärnsgryta. Gnid in köttet med honung och därefter den pressade vitlöken. Bryn steken väl på båda sidor, ca 10 min. (insänt av Margot)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Olika fett i löksillen


13/5 02:00 Ingen glutamat i jul?


12/5 02:00 Medelhavskost bra skydd


11/5 02:00 Findus återkallar irländskt griskött


10/5 02:00 Favoriter för tallriken


9/5 02:00 Nobbar klonad mat.


8/5 02:00 Julskinkan viktigast på julbordet


7/5 02:00 Guidar till hälso- och allergimat


6/5 02:00 Snabbmat kan ge Alzheimer


5/5 02:00 Bli en fena i fiskdisken


4/5 02:00 Ät dig snygg


3/5 02:00 Dags för glögg


2/5 02:00 Bästa matbloggen


1/5 02:00 Örtte sänker trycket


30/4 02:00 Glutamat i många skinkor


29/4 02:00 Pepparkakor blir belgiska


28/4 02:00 Sallad med salmonella


27/4 02:00 Mögelgift i jordnötter


26/4 02:00 Jämför matpriser


25/4 02:00 Salmonella hittad i Icas grönsaker


24/4 02:00 Nyckelhålet kräver mer


23/4 02:00 Reser med magen


21/4 02:00 Slopar glutamat


20/4 02:00 Gärna mer ekologiskt


19/4 02:00 Uppblandat renskav gav dagsböter


18/4 02:00 Scan slutar med Kravmärkt


17/4 02:00 Sveriges nya husmanskokbok


16/4 02:00 Nytt märke för ekologiska varor


15/4 02:00 Om jag var din hemmafru …


14/4 02:00 Flingor söta som kakor


13/4 02:00 Många väljer ekologiskt


12/4 02:00 46 matmiljoner ska placera Sverige i topp


11/4 02:00 En doft av musteri


10/4 02:00 Scan försvinner från Coops hyllor


9/4 02:00 Middagen till dörren


8/4 02:00 Istället för att kasta


7/4 02:00 Ekomat viktigt för få


6/4 02:00 Ladda med höstgrönt


5/4 02:00 Extra sköljning mot salmonella


4/4 02:00 ICA satsar bäst på allergivänligt


3/4 02:00 Receptsajter går samman


2/4 02:00 Mesta priset - mesta smaken


1/4 02:00 Svensken gillar ekologisk glass


31/3 02:00 Kravmärkt torsk hos Coop


30/3 02:00 Hälsosamma örter


29/3 02:00 Salmonella i irländskt kött


28/3 14:48 Ny Rikstäckande e-tjänst för minnesgåvor


28/3 01:00 Rätt tid på grillen


27/3 01:00 Dyrare eko-mjölk i höst


26/3 01:00 Ändrade matvanor sänker Omega 3-halt


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS