Portioner: 8
Ingredienser:
1 kg fläskfilé
smör
salt och svartpeppar
Rotfruktsterrin:
6 st potatisar ca 400 g
1 st palsternacka ca 200 g
1 bit rotselleri ca 250 g
1 st morot
200 gram lagrad ost, riven
3 st ägg
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
Chokladkryddning:
4 st vitlöksklyftor
4 st Schalottenlökar
1 msk olivolja
1 dl muscovadosocker
50 gram choklad, (70% kakaohalt)
1 tsk salt
Cognacssås:
2 st Schalottenlökar
smör
4 msk Cognac
3 msk kalvfond, konc
3 dl vatten
1 dl grädde
Kanelstekta äpplen:
4 st äpplen, syrliga
50 gram smör
1 tsk kanel
Gör så här:
Rotfruktsterrin: Värm ugnen till 175 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i matberedaren eller med
en mandolin. Klä en 1 1/2-liters avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och
salta och peppra mellan lagren. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa sedan ihop
terrinen så mycket som det går.
Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och
placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat. Gör gärna terrinen dagen
innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före
servering.
Chokladkryddning: Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till en massa.
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3
minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.
Ta upp köttet och fördela chokladkryddningen runt hela biten. Stick in en köttermometer mitt i köttet och sätt in i
ugnen.
Stek köttet till önskad temperatur (70 grader ger genomstekt kött). Ta köttet från värmen och låt vila 10-15 minuter
innan det skärs upp.
Cognacssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, fond,
vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.
Kanelstekta äpplen: Tvätta äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Värm en stor stekpanna, klicka i smöret och
stek äpplena i ungefär 5 minuter. Pudra över kanel.
Skär terrinen i tjocka skivor, känns de inte varma kan de värmas på eftervärmen i ugnen. Skär upp fläskfilén och lägg
den på varma tallrikar tillsammans med äppelklyftor och rotfruktsterrin.
Häll resten av cognacen i såsen och smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så den blir
blank och slät. Servera såsen vid sidan om. (insänt av Emil)
Bygger och välter jättehinkpyramid