torsdag 17 juni 2021

Family

23/7 2020 02:00

Chokladkryddad fläskfilé med rotfruktsterrin, kanelstekta äpplen och cognacssås

Portioner: 8
Ingredienser:
1 kg fläskfilé
smör 
salt och svartpeppar 

Rotfruktsterrin: 
6 st potatisar ca 400 g
1 st palsternacka ca 200 g 
1 bit rotselleri ca 250 g
1 st morot 
200 gram lagrad ost, riven 
3 st ägg 
1 dl vispgrädde 
salt och svartpeppar 

Chokladkryddning: 
4 st vitlöksklyftor
4 st Schalottenlökar
1 msk olivolja 
1 dl muscovadosocker 
50 gram choklad, (70% kakaohalt) 
1 tsk salt 

Cognacssås:
2 st Schalottenlökar
smör 
4 msk Cognac 
3 msk kalvfond, konc 
3 dl vatten 
1 dl grädde 

Kanelstekta äpplen: 
4 st äpplen, syrliga 
50 gram smör 
1 tsk kanel 

Gör så här:
Rotfruktsterrin: Värm ugnen till 175 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i matberedaren eller med

en mandolin. Klä en 1 1/2-liters avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och

salta och peppra mellan lagren. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa sedan ihop

terrinen så mycket som det går.

Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och

placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat. Gör gärna terrinen dagen

innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före

servering.

Chokladkryddning: Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till en massa.
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3

minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.
Ta upp köttet och fördela chokladkryddningen runt hela biten. Stick in en köttermometer mitt i köttet och sätt in i

ugnen.
Stek köttet till önskad temperatur (70 grader ger genomstekt kött). Ta köttet från värmen och låt vila 10-15 minuter

innan det skärs upp.

Cognacssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, fond,

vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.

Kanelstekta äpplen: Tvätta äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Värm en stor stekpanna, klicka i smöret och

stek äpplena i ungefär 5 minuter. Pudra över kanel.

Skär terrinen i tjocka skivor, känns de inte varma kan de värmas på eftervärmen i ugnen. Skär upp fläskfilén och lägg

den på varma tallrikar tillsammans med äppelklyftor och rotfruktsterrin.

Häll resten av cognacen i såsen och smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så den blir

blank och slät. Servera såsen vid sidan om. (insänt av Emil)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Originalet vann smaktest


15/6 02:00 Trerätters i naturen


14/6 02:00 Eldorado ströbröd dras in


13/6 02:00 Mer skräp i barnmat än skräpmat


12/6 02:00 Mat- och bakglada Anna


11/6 02:00 Två Eldorado pulversåser dras in


10/6 02:00 Egyptiska persikor återkallas


9/6 02:00 Tonåringen bestämmer matinköpen


8/6 02:00 Repor i kändispanna


7/6 02:00 Återkallar Lemon curd


6/6 02:00 Nya recept direkt i iPhone


5/6 02:00 Istället för ris


4/6 02:00 Mindre kaffe i paketet


3/6 02:00 Måttligt med kött bäst


2/6 02:00 0,5 gram blev 50 och hälsofarligt


1/6 02:00 Fritera raffinerat


31/5 02:00 Dyrt med grönt


30/5 02:00 Tryggare av svensk mat


29/5 02:00 Irländare bäst på ostronöppning


28/5 02:00 Passion för mat i Göteborg


27/5 02:00 Drar in Jamies tång


26/5 02:00 Glas i Havregoda från Skogaholm


25/5 02:00 Flytande kryddor ger smak


24/5 02:00 Pressar C ur citrus


23/5 02:00 Matpriserna övervakas av EU


21/5 02:00 Återkallar felmärkta köttbullar


20/5 02:00 Minskat svinn med nya regler


19/5 02:00 Inga billigare bullar


18/5 02:00 Matlandet drar igång


16/5 02:00 Sajten som får det att vattnas


15/5 02:00 Lär barn mer om frukt och grönt


14/5 02:00 Olika fett i löksillen


13/5 02:00 Ingen glutamat i jul?


12/5 02:00 Medelhavskost bra skydd


11/5 02:00 Findus återkallar irländskt griskött


10/5 02:00 Favoriter för tallriken


9/5 02:00 Nobbar klonad mat.


8/5 02:00 Julskinkan viktigast på julbordet


7/5 02:00 Guidar till hälso- och allergimat


6/5 02:00 Snabbmat kan ge Alzheimer


5/5 02:00 Bli en fena i fiskdisken


4/5 02:00 Ät dig snygg


3/5 02:00 Dags för glögg


2/5 02:00 Bästa matbloggen


1/5 02:00 Örtte sänker trycket


30/4 02:00 Glutamat i många skinkor


29/4 02:00 Pepparkakor blir belgiska


28/4 02:00 Sallad med salmonella


27/4 02:00 Mögelgift i jordnötter


26/4 02:00 Jämför matpriser


Idag 12:00 Allt fler intresserar sig för att investera i aktier

Flera nyheter

ANNONS
ANNONS