tisdag 11 augusti 2020

Family

23/7 02:00

Chokladkryddad fläskfilé med rotfruktsterrin, kanelstekta äpplen och cognacssås

Portioner: 8
Ingredienser:
1 kg fläskfilé
smör 
salt och svartpeppar 

Rotfruktsterrin: 
6 st potatisar ca 400 g
1 st palsternacka ca 200 g 
1 bit rotselleri ca 250 g
1 st morot 
200 gram lagrad ost, riven 
3 st ägg 
1 dl vispgrädde 
salt och svartpeppar 

Chokladkryddning: 
4 st vitlöksklyftor
4 st Schalottenlökar
1 msk olivolja 
1 dl muscovadosocker 
50 gram choklad, (70% kakaohalt) 
1 tsk salt 

Cognacssås:
2 st Schalottenlökar
smör 
4 msk Cognac 
3 msk kalvfond, konc 
3 dl vatten 
1 dl grädde 

Kanelstekta äpplen: 
4 st äpplen, syrliga 
50 gram smör 
1 tsk kanel 

Gör så här:
Rotfruktsterrin: Värm ugnen till 175 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i matberedaren eller med

en mandolin. Klä en 1 1/2-liters avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och

salta och peppra mellan lagren. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa sedan ihop

terrinen så mycket som det går.

Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och

placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat. Gör gärna terrinen dagen

innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före

servering.

Chokladkryddning: Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till en massa.
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3

minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.
Ta upp köttet och fördela chokladkryddningen runt hela biten. Stick in en köttermometer mitt i köttet och sätt in i

ugnen.
Stek köttet till önskad temperatur (70 grader ger genomstekt kött). Ta köttet från värmen och låt vila 10-15 minuter

innan det skärs upp.

Cognacssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, fond,

vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.

Kanelstekta äpplen: Tvätta äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Värm en stor stekpanna, klicka i smöret och

stek äpplena i ungefär 5 minuter. Pudra över kanel.

Skär terrinen i tjocka skivor, känns de inte varma kan de värmas på eftervärmen i ugnen. Skär upp fläskfilén och lägg

den på varma tallrikar tillsammans med äppelklyftor och rotfruktsterrin.

Häll resten av cognacen i såsen och smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så den blir

blank och slät. Servera såsen vid sidan om. (insänt av Emil)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Köttfärspaj med fetaost


9/8 02:00 Klassisk Pepparstek


8/8 02:00 Råbiff


7/8 02:00 Kotletter Africana


6/8 02:00 Räk- och laxsallad med forellrom


5/8 02:00 Jambalaya


4/8 02:00 Kall gurksoppa med rökt lax och dill


3/8 02:00 Shawarma med pitabröd


2/8 02:00 Omelett i ugn


1/8 02:00 Mexikanska köttbullar - albondigas


31/7 02:00 Chips


30/7 02:00 Skaldjursgryta


29/7 02:00 Hasselbackspotatis


28/7 02:00 Korvgratäng


27/7 02:00 Honungs och vitlöksstek


26/7 02:00 Äppelmuffins


25/7 02:00 Fiskburgare


24/7 02:00 Risotto milanese


23/7 02:00 Chokladkryddad fläskfilé med rotfruktsterrin, kanelstekta äpplen och cognacssås


22/7 02:00 Torsk med hackat ägg


21/7 02:00 Älgstek


20/7 02:00 Grekisk kyckling


19/7 02:00 Amerikansk äggtoddy


18/7 02:00 Dajmkladdkaka


17/7 02:00 Toast Skagen


16/7 02:00 Kycklingpaj


15/7 02:00 Inbakade ägg


14/7 02:00 Boeuf Bourguignon


13/7 02:00 Kantarellsoppa


12/7 02:00 Ugnsrostad kyckling med rotfrukter


11/7 02:00 Lättlagad köttfärssoppa


10/7 02:00 Svamplasagne med bacon


9/7 02:00 Pasta gratäng


8/7 02:00 Köttfärslimpa med citron


7/7 02:00 Syltade kantareller


6/7 02:00 Plommonkaka


5/7 02:00 Annelis Chokladtårta


4/7 02:00 Biff med bacon och grönsaksmos


3/7 02:00 Bakad torskfilé med potatiscrumble och hemlagade chips


2/7 02:00 Mexikansk kyckling


1/7 02:00 Frukostfrallor


30/6 02:00 Fläskfilé, bacon, lök och svampgratäng


29/6 02:00 Hallonsås


28/6 02:00 Pepparkakor


27/6 02:00 Krispig kyckling


26/6 02:00 Risotto


25/6 02:00 Kycklingspett med satésås


24/6 02:00 Rabarberpaj


23/6 02:00 Ostboll


22/6 02:00 Räkcurry


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS