lördag 15 maj 2021

Family

21/7 2020 02:00

Älgstek

Portioner: 6-8
Ingredienser:
1,5-2 kg benfri älgstek
bomullssnöre (valfritt)
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk olivolja
1 msk smör
0,5 purjolök
1 morot
1 blekselleristjälk
1 klyfta vitlök
2 lagerblad
2 krm timjan
3 dl vatten
Gräddsås: 1 dl vatten
4 msk mjöl
6 dl buljong från köttgrytan
3 dl grädde
1 tsk soja
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:
Bind ev. upp steken med steksnöre. Gör först en ögla i ena änden och trä över ändan av steken och dra åt. Fortsätt trä snöret över sig själv upp längs hela steken med några cm mellanrum. Knyt åt i slutet. Det går bra att steka utan snöre men formen på älgsteken blir snyggare.
Rensa grönsaker. Dela och skölj purjolök och hacka den. Skala och tärna moroten. Strimla bleksellerin. Skala och pressa vitlök. Lägg allt i en skål.
Ta fram stekgrytan och värm den.
Salta och peppra älgsteken runt om.
Fräs och bryn älgsteken i smör och olivolja runt om.
Tillsätt grönsakerna, timjan samt lagerblad och fräs runt några minuter.
Tillsätt vatten och lägg på lock.
Stek på medelvärme i 1,5 timmar. Sätt i stektermometer in till mitten av älgsteken.
Förbered tillbehör som kokt potatis, kokta morötter, gratinerade eller kokta bönor samt sallad.
Älgsteken är klar när innertemperaturen på köttet är 74 grader.
Ta upp älgsteken och låt den vila medan du gör såsen.
Vispa ut mjölet i kallt vatten i en såskastrull.
Sila upp buljongen över i såskastrullen under omrörning.
Koka såsen i fem minuter och rör då och då.
Tillsätt grädden och koka upp.
Smaka av såsen med soja, salt och peppar.
Skär upp älgsteken tvärs mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat. Slå lite sås över vid servering.
Servera älgsteken med såsen, kokt potatis, kokta morötter, gratinerad bönor, sallad och gelé. (insänt av Margit)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Olika fett i löksillen


13/5 02:00 Ingen glutamat i jul?


12/5 02:00 Medelhavskost bra skydd


11/5 02:00 Findus återkallar irländskt griskött


10/5 02:00 Favoriter för tallriken


9/5 02:00 Nobbar klonad mat.


8/5 02:00 Julskinkan viktigast på julbordet


7/5 02:00 Guidar till hälso- och allergimat


6/5 02:00 Snabbmat kan ge Alzheimer


5/5 02:00 Bli en fena i fiskdisken


4/5 02:00 Ät dig snygg


3/5 02:00 Dags för glögg


2/5 02:00 Bästa matbloggen


1/5 02:00 Örtte sänker trycket


30/4 02:00 Glutamat i många skinkor


29/4 02:00 Pepparkakor blir belgiska


28/4 02:00 Sallad med salmonella


27/4 02:00 Mögelgift i jordnötter


26/4 02:00 Jämför matpriser


25/4 02:00 Salmonella hittad i Icas grönsaker


24/4 02:00 Nyckelhålet kräver mer


23/4 02:00 Reser med magen


21/4 02:00 Slopar glutamat


20/4 02:00 Gärna mer ekologiskt


19/4 02:00 Uppblandat renskav gav dagsböter


18/4 02:00 Scan slutar med Kravmärkt


17/4 02:00 Sveriges nya husmanskokbok


16/4 02:00 Nytt märke för ekologiska varor


15/4 02:00 Om jag var din hemmafru …


14/4 02:00 Flingor söta som kakor


13/4 02:00 Många väljer ekologiskt


12/4 02:00 46 matmiljoner ska placera Sverige i topp


11/4 02:00 En doft av musteri


10/4 02:00 Scan försvinner från Coops hyllor


9/4 02:00 Middagen till dörren


8/4 02:00 Istället för att kasta


7/4 02:00 Ekomat viktigt för få


6/4 02:00 Ladda med höstgrönt


5/4 02:00 Extra sköljning mot salmonella


4/4 02:00 ICA satsar bäst på allergivänligt


3/4 02:00 Receptsajter går samman


2/4 02:00 Mesta priset - mesta smaken


1/4 02:00 Svensken gillar ekologisk glass


31/3 02:00 Kravmärkt torsk hos Coop


30/3 02:00 Hälsosamma örter


29/3 02:00 Salmonella i irländskt kött


28/3 14:48 Ny Rikstäckande e-tjänst för minnesgåvor


28/3 01:00 Rätt tid på grillen


27/3 01:00 Dyrare eko-mjölk i höst


26/3 01:00 Ändrade matvanor sänker Omega 3-halt


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS