fredag 19 april 2024

Family

21/7 2020 02:00

Älgstek

Portioner: 6-8
Ingredienser:
1,5-2 kg benfri älgstek
bomullssnöre (valfritt)
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk olivolja
1 msk smör
0,5 purjolök
1 morot
1 blekselleristjälk
1 klyfta vitlök
2 lagerblad
2 krm timjan
3 dl vatten
Gräddsås: 1 dl vatten
4 msk mjöl
6 dl buljong från köttgrytan
3 dl grädde
1 tsk soja
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:
Bind ev. upp steken med steksnöre. Gör först en ögla i ena änden och trä över ändan av steken och dra åt. Fortsätt trä snöret över sig själv upp längs hela steken med några cm mellanrum. Knyt åt i slutet. Det går bra att steka utan snöre men formen på älgsteken blir snyggare.
Rensa grönsaker. Dela och skölj purjolök och hacka den. Skala och tärna moroten. Strimla bleksellerin. Skala och pressa vitlök. Lägg allt i en skål.
Ta fram stekgrytan och värm den.
Salta och peppra älgsteken runt om.
Fräs och bryn älgsteken i smör och olivolja runt om.
Tillsätt grönsakerna, timjan samt lagerblad och fräs runt några minuter.
Tillsätt vatten och lägg på lock.
Stek på medelvärme i 1,5 timmar. Sätt i stektermometer in till mitten av älgsteken.
Förbered tillbehör som kokt potatis, kokta morötter, gratinerade eller kokta bönor samt sallad.
Älgsteken är klar när innertemperaturen på köttet är 74 grader.
Ta upp älgsteken och låt den vila medan du gör såsen.
Vispa ut mjölet i kallt vatten i en såskastrull.
Sila upp buljongen över i såskastrullen under omrörning.
Koka såsen i fem minuter och rör då och då.
Tillsätt grädden och koka upp.
Smaka av såsen med soja, salt och peppar.
Skär upp älgsteken tvärs mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat. Slå lite sås över vid servering.
Servera älgsteken med såsen, kokt potatis, kokta morötter, gratinerad bönor, sallad och gelé. (insänt av Margit)

Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS