tisdag 11 augusti 2020

Family

21/7 02:00

Älgstek

Portioner: 6-8
Ingredienser:
1,5-2 kg benfri älgstek
bomullssnöre (valfritt)
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk olivolja
1 msk smör
0,5 purjolök
1 morot
1 blekselleristjälk
1 klyfta vitlök
2 lagerblad
2 krm timjan
3 dl vatten
Gräddsås: 1 dl vatten
4 msk mjöl
6 dl buljong från köttgrytan
3 dl grädde
1 tsk soja
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:
Bind ev. upp steken med steksnöre. Gör först en ögla i ena änden och trä över ändan av steken och dra åt. Fortsätt trä snöret över sig själv upp längs hela steken med några cm mellanrum. Knyt åt i slutet. Det går bra att steka utan snöre men formen på älgsteken blir snyggare.
Rensa grönsaker. Dela och skölj purjolök och hacka den. Skala och tärna moroten. Strimla bleksellerin. Skala och pressa vitlök. Lägg allt i en skål.
Ta fram stekgrytan och värm den.
Salta och peppra älgsteken runt om.
Fräs och bryn älgsteken i smör och olivolja runt om.
Tillsätt grönsakerna, timjan samt lagerblad och fräs runt några minuter.
Tillsätt vatten och lägg på lock.
Stek på medelvärme i 1,5 timmar. Sätt i stektermometer in till mitten av älgsteken.
Förbered tillbehör som kokt potatis, kokta morötter, gratinerade eller kokta bönor samt sallad.
Älgsteken är klar när innertemperaturen på köttet är 74 grader.
Ta upp älgsteken och låt den vila medan du gör såsen.
Vispa ut mjölet i kallt vatten i en såskastrull.
Sila upp buljongen över i såskastrullen under omrörning.
Koka såsen i fem minuter och rör då och då.
Tillsätt grädden och koka upp.
Smaka av såsen med soja, salt och peppar.
Skär upp älgsteken tvärs mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat. Slå lite sås över vid servering.
Servera älgsteken med såsen, kokt potatis, kokta morötter, gratinerad bönor, sallad och gelé. (insänt av Margit)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Köttfärspaj med fetaost


9/8 02:00 Klassisk Pepparstek


8/8 02:00 Råbiff


7/8 02:00 Kotletter Africana


6/8 02:00 Räk- och laxsallad med forellrom


5/8 02:00 Jambalaya


4/8 02:00 Kall gurksoppa med rökt lax och dill


3/8 02:00 Shawarma med pitabröd


2/8 02:00 Omelett i ugn


1/8 02:00 Mexikanska köttbullar - albondigas


31/7 02:00 Chips


30/7 02:00 Skaldjursgryta


29/7 02:00 Hasselbackspotatis


28/7 02:00 Korvgratäng


27/7 02:00 Honungs och vitlöksstek


26/7 02:00 Äppelmuffins


25/7 02:00 Fiskburgare


24/7 02:00 Risotto milanese


23/7 02:00 Chokladkryddad fläskfilé med rotfruktsterrin, kanelstekta äpplen och cognacssås


22/7 02:00 Torsk med hackat ägg


21/7 02:00 Älgstek


20/7 02:00 Grekisk kyckling


19/7 02:00 Amerikansk äggtoddy


18/7 02:00 Dajmkladdkaka


17/7 02:00 Toast Skagen


16/7 02:00 Kycklingpaj


15/7 02:00 Inbakade ägg


14/7 02:00 Boeuf Bourguignon


13/7 02:00 Kantarellsoppa


12/7 02:00 Ugnsrostad kyckling med rotfrukter


11/7 02:00 Lättlagad köttfärssoppa


10/7 02:00 Svamplasagne med bacon


9/7 02:00 Pasta gratäng


8/7 02:00 Köttfärslimpa med citron


7/7 02:00 Syltade kantareller


6/7 02:00 Plommonkaka


5/7 02:00 Annelis Chokladtårta


4/7 02:00 Biff med bacon och grönsaksmos


3/7 02:00 Bakad torskfilé med potatiscrumble och hemlagade chips


2/7 02:00 Mexikansk kyckling


1/7 02:00 Frukostfrallor


30/6 02:00 Fläskfilé, bacon, lök och svampgratäng


29/6 02:00 Hallonsås


28/6 02:00 Pepparkakor


27/6 02:00 Krispig kyckling


26/6 02:00 Risotto


25/6 02:00 Kycklingspett med satésås


24/6 02:00 Rabarberpaj


23/6 02:00 Ostboll


22/6 02:00 Räkcurry


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS