lördag 15 maj 2021

Family

14/7 2020 02:00

Boeuf Bourguignon

Portioner: 8 - 10
1,5 kg nötkött, högrev, eller ytterlår, eller fransyska 
2 msk smör&rapsolja 
2 st morötter 
2 st gula lökar
1,5 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
3 msk vetemjöl 
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong (av tärning eller konc fond) 
2 msk tomatpuré 
0,5 tsk timjan, torkad, eller några kvistar färsk 
1 st lagerblad 
3 st vitlöksklyftaor
20 st steklök
400 gram champinjoner, (helst små) 
2 paket  bacon 

Gör så här:
Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Servera med pressad potatis, ris eller pastafjärilar. (insänt av Kerstin)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Olika fett i löksillen


13/5 02:00 Ingen glutamat i jul?


12/5 02:00 Medelhavskost bra skydd


11/5 02:00 Findus återkallar irländskt griskött


10/5 02:00 Favoriter för tallriken


9/5 02:00 Nobbar klonad mat.


8/5 02:00 Julskinkan viktigast på julbordet


7/5 02:00 Guidar till hälso- och allergimat


6/5 02:00 Snabbmat kan ge Alzheimer


5/5 02:00 Bli en fena i fiskdisken


4/5 02:00 Ät dig snygg


3/5 02:00 Dags för glögg


2/5 02:00 Bästa matbloggen


1/5 02:00 Örtte sänker trycket


30/4 02:00 Glutamat i många skinkor


29/4 02:00 Pepparkakor blir belgiska


28/4 02:00 Sallad med salmonella


27/4 02:00 Mögelgift i jordnötter


26/4 02:00 Jämför matpriser


25/4 02:00 Salmonella hittad i Icas grönsaker


24/4 02:00 Nyckelhålet kräver mer


23/4 02:00 Reser med magen


21/4 02:00 Slopar glutamat


20/4 02:00 Gärna mer ekologiskt


19/4 02:00 Uppblandat renskav gav dagsböter


18/4 02:00 Scan slutar med Kravmärkt


17/4 02:00 Sveriges nya husmanskokbok


16/4 02:00 Nytt märke för ekologiska varor


15/4 02:00 Om jag var din hemmafru …


14/4 02:00 Flingor söta som kakor


13/4 02:00 Många väljer ekologiskt


12/4 02:00 46 matmiljoner ska placera Sverige i topp


11/4 02:00 En doft av musteri


10/4 02:00 Scan försvinner från Coops hyllor


9/4 02:00 Middagen till dörren


8/4 02:00 Istället för att kasta


7/4 02:00 Ekomat viktigt för få


6/4 02:00 Ladda med höstgrönt


5/4 02:00 Extra sköljning mot salmonella


4/4 02:00 ICA satsar bäst på allergivänligt


3/4 02:00 Receptsajter går samman


2/4 02:00 Mesta priset - mesta smaken


1/4 02:00 Svensken gillar ekologisk glass


31/3 02:00 Kravmärkt torsk hos Coop


30/3 02:00 Hälsosamma örter


29/3 02:00 Salmonella i irländskt kött


28/3 14:48 Ny Rikstäckande e-tjänst för minnesgåvor


28/3 01:00 Rätt tid på grillen


27/3 01:00 Dyrare eko-mjölk i höst


26/3 01:00 Ändrade matvanor sänker Omega 3-halt


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS