Portioner: 4
Ingredienser:
200-300 g kantareller (eller trattkantareller)
1 st liten purjolök
5 dl vatten eller 3 dl vatten och 2 dl vitt vin
2 tsk salt
1 tsk soja
ev. 5 st enbär
ev. 0,5-1 dl finhackad persilja
2,5-3 dl grädde
5 dl mjölk
Redning:
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk vatten
Gör så här:
Rensa bort skräp och skölj svampen om du använder färsk svamp. Skär i mindre bitar. Tina ev. fryst förvälld svamp.
Skär purjolök i tunna ringar.
Koka upp vatten, salt, soja, purjolök, ev. enbär (krossa om du vill), ev. persilja och ev. vitt vin. Om du använder färsk svamp lägg i den också. Om du använder förvällda kantareller så tillsätt svampspadet.
Låt koka ca 15 min. Om du använder förvällda kantareller tillsätt nu kantarellerna.
Häll på grädde och mjölk.
Om du vill att soppan ska bli lite tjockare så gör redningen: Blanda vetemjöl och vatten till en slät smet. Vispa ner redningen. Tänk på att röra i botten av redningen precis innan du vispar ner den för mjölet sjunker till botten snabbt!
Låt koka några minuter. Smaka av med salt. (insänt av Jesper)
Spökmål vänder fotbollsmatch