Portioner: 8
Ingredienser:
Mördeg
2 1/2 dl Vetemjöl
100 g Smör
3 msk Florsocker
1 Äggula
Rabarbergel
700 g Rabarber; utan blast
3 dl Vit sirap
8 Gelatinblad; en per dl -kompott
Vaniljkräm
6 Äggula
1 1/2 dl Vit sirap
1 tsk Vaniljsocker
3 dl Kaffegrädde
2 msk Potatismjöl
Garnering
Rostad, flagad mandel
Gör så här:
Arbeta snabbt samman samtliga ingredienser till mördegen och låt den vila minst en timme.
Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter till 8 portioner), med minst 3-4 cm höga kanter.
Kavla ut degen och klä formen med denna. Pressa degen väl mot kanten med en gaffel och nagga degen i bottnen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna.
Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm långa bitar. Sjud rabarbern tillsammans med sirap i en rostfri kastrull, tills rabarbern är mjuk.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur bladen och tillsätt dem till rabarbern.
Rör om tills gelatinet har smält.
När rabarbergelén börjar stelna hälls den i mördegsskalet.
Vispa samman allt till vaniljkrämen, utom vaniljsockret, i en rostfri kastrull. Sjud krämen på svag värme tills den tjocknat. Tillsätt vaniljsockret. Låt kallna.
Bred vaniljkrämen över rabarbergelén och strö över den rostade mandeln. (insänt av Robban)
Stop-motion samurajfilm