Portioner: 4
Ingredienser:
10-14 digestivekex
100 g smör
Citronfromage:
5 gelatinblad
2 äggulor
1-1 ½ dl socker
saft och rivet skal av två citroner
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
Fruktsås:
2 hallon
1 dl björbär
1 dl socker
Dekoration:
jordgubbar
björnbär
citronmeliss
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret.
Tryck ut blandningen på bottnen av en form med löstagbara kanter. Ställ i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten så det blir mjuka.
Rör äggulorna och sockret vitt och luftigt. Tillsätt det rivna skalet och saften från citronerna - tvätta skalet noga på citronerna under rinnande vatten så att antimögelpreparatet försvinner.
Vispa grädden, men inte alltför hård.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält gelatinet på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen.
Rör ner det avsvalnade gelatinet i grädden. Tillsätt äggule- och sockersmeten och rör till sist ner äggvitevispet. Blanda.
Bre ut blandningen över kexbottnen och ställ att stelna i c:a 3 timmar.
Dekorera fromagen med färska bär och citronmeliss. Mixa eller mosa hallon, björnbär och socker till en sås och servera till. (insänt av Göran Siegers)
Hur fungerar fisktrappor?