torsdag 2 maj 2024

Family

6/8 2015 02:00

3-rätters meny med lax, oxfilé och en chokladmoussetårta

Lax med löjromsröra (förrätt)
Ingredienser 8 port
400 g tunna skivor gravad eller rimmad lax
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
2 – 3 msk kapris
1 dl hackad gräslök
250 g Kesella
4 msk löjrom eller stenbitsrom
4 dl sallat, t ex rucola
Gör så här
Lägg ut laxskivorna på åtta tallrikar. Pressa över citronsaften. Strö över citronskal, kapris och hälften av gräslöken. Blanda resten av gräslöken med Kesella och rom. Lägg sallat på laxen och toppa med romröran. Servera med rostat bröd.
Oxfilé med parmaflarn (varmrätt)
Ingredienser 8 port
1 1/4 kg oxfilé
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
smör
2 små rödlökar
4 dl crème fraiche gourmet bearnaise
1 dl vitt vin
8 skivor parmaskinka
persilja
Hasselnötspotatis
800 g små delikatesspotatisar
1 1/2 dl hasselnötter
2 msk rumsvarmt smör
1 tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär köttet i 4 tjocka skivor, dela på mitten. Salta och peppra. Bryn hastigt i smör i het stekpanna. Lägg på ett ugnssäkert fat och låt kallna. Skala och klyfta löken, fräs halvmjuk i smör på svag värme. Ta upp och låt kallna. Vispa ihop crème fraiche och vin i en stor gryta. Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 6 min. Låt kallna. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 175°. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°, 10 – 12 min om köttet önskas rosa. Värm såsen med löken. Servera köttet med såsen och toppa med parmaflarn och persilja. Servera med hasselnötspotatis. Hasselnötspotatis Sätt ugnen på 175°. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Grovhacka nötterna. Klicka på smöret. Salta och strö över nötterna. Baka potatisen i mitten av ugnen ca 30 min. Rör om några gånger under tillagningen.
Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt (efterrätt)
Ingredienser 8 bitar
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau
Garnering
2-3 passionsfrukter
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen. (Lukas)
Bookmark and Share

NÖJE / ENTERTAINMENT

ANNONS
ANNONS