torsdag 2 maj 2024

Family

5/7 2015 02:00

Dansk Fläskstek

4 pers
Ingredienser:
1 glas Potatis
1 kg fläskkotelett med svål skuren i 1/2 cm tjocka skåror på svålsidan
ca.1 msk. grovt salt
5-6 lagerblad
2 clementiner eller 2 halva appelsiner (skivade)
10 hela pepparkorn
Tillbehör:
10-12 färsk potatis
dansk rödkål och snitt gurka
1/2 kg socker
200 g Smör
Sås:
skyn från steken
ca.1 msk.vinbärgele
potatisvattnet från kokpotatisen
ca.1/2 liter mjölk / eller vatten
Gör så här:
1 . sätt ugnen på 225 grader
2 . stick lagerblad och clementin skivor ner i de snittade sprickor jämnt fördelat på steken.
3 . lägg steken med svålen nedåt i en ugnssäker form med gott om plats,häll vatten på så det täcker svål och fett.lägg resten av lagerblad / clementin & pepparkornen i vattnet.
4 .Ställ in steken i ugnen i 20 min.( lägst )
5 . ta ut steken och vänd den .strö salt över och stick i kött termometer i ena enden på köttet så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. sänk ugnstemperaturen till 175 grader. och sätt in steken igen. Låt den steka till termometern visar 75 grader
6 .koka potatisen
6 .sätt ugnen på grill och högsta temp.öppna litegran på ugnen finns det ingen sådan läge på ugnens lucka sätt något ikke brändbart emellan, och passa noga så att inte steken bränder, det SKALL spryta och spraka då svålen nu blir fluffig och knaprig och det syns när svålen är klar. Medan du väntar på steken skala glaspotatisen och ta fram en stekpanna. Lägg smöret i stekpannan och låt det smälta lägg sedan i sockret och låt det bli en ljusbrun kolasås sedan i med de torkade glaspotatisen, vänd dem hela tiden så de blir jämt bruna.( Blir det krispigt med kolasåsen häll försiktigt i lite vatten.Såsen får inte bli bränd, när potatisen är fint bruna ta upp dem från stekpannan och spara lite av kolan till såsen.
7 . gör ett uppkok av den silade skyn från steken, vinbärsgele ,mjölk, kolasås smaka av med salt och peppar.Red såsen med mjöl och vatten eller om du har en sådan färdig sak till brun sås. När steken är klar tas denna ut och låt den stå medan du värmar rödkålen, och lägger upp allt i snygga skålar. sedan är steken så pass sval att den går att skära i.
Smaklig måltid eller som man säger i Danmark värsgo lad det smage. (insänt recept av Ulla)






Bookmark and Share
ANNONS
ANNONS
ANNONS