söndag 28 april 2024

Family

29/4 2015 02:00

Nudelsoppa med salvia och lime

Ingredienser
Nudelsoppan:
2 morötter
1 palsternacka
5 blekselleristjälkar
2 schalottenlökar
3/4 savoykålshuvud
1 msk färsk finhackad salvia
1 broccolihuvud
1,5 msk koncentrerad kycklingbuljong
2 st lime, saften från
0,5 grillad kyckling
1 l vatten
äggnudlar
Kryddoljan:
1,5 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
0,5 apelsin, rivet skal från
1 finhackad spansk peppar
Anvisningar
Nudelsoppan:
Bryt sönder några block äggnudlar (lagom till fyra personer) och lägg dem i saltat vatten i 10 - 15 minuter.
Skala rotfrukterna och skär därefter morötterna, palsternackan och blekselleristjälkarna i mindre bitar. Grovhacka schalottenlöken och strimla savoykålen. Plocka broccolin i mindre buketter, stjälken går också bra att använda om du skalar och skär den i tunna skivor.
Sätt en vid kastrull på spisen och häll i lite olja. Fräs morötterna, palsternackan, sellerin, schalottenlöken, den skivade broccolistjälken och savoykålen ett par minuter. Häll på vattnet och den koncentrerade buljongen. Låt soppan koka i ca 25 minuter, känn på rotfrukterna så att de är riktigt mjuka.
Lägg sedan i de plockade broccolibuketterna, salvian, kycklingen och nudlarna fem minuter innan soppan skall serveras. Smaksätt med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar, ringla lite limesaft och kryddolja i varje soppskål.
Kryddoljan:
Värm upp oljan och resten av ingredienserna försiktigt. Oljan skall inte koka, det räcker att den blir ljummen för att smakerna skall lösas ut. Häll oljan och kryddorna på en flaska och låt svalna. Oljan kommer att bli smakrikare ju längre du lagrar den.
Bookmark and Share
ANNONS
ANNONS