måndag 13 maj 2024

Family

9/10 2014 02:00

Halstrad lax med blomkålspuré, linser och rödvinssås

4 portioner

800g - 1 kg lax

olivolja
salt och peppar

Blomkålspuré:
1 blomkålshuvud
1 msk crème fraiche
2 msk smör
salt och peppar

Linser:
2 dl gröna linser
1/2 morot
1/2 palsternacka
1 schalottenlök eller 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
4 dl vatten
olivolja
1 msk smör
1 dl grovhackad persilja
1 finhackad schalottenlök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Rödvinssås:
2 msk socker
5 dl rödvin
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk kycklingbuljong
3 dl spad från linserna
1 msk smör
1/2 - 1 msk maizenamjöl
salt, peppar och socker

Halstrad lax:
Fjälla laxen och ta ur inälvorna. Filea laxen och plocka bort benen ur filéerna.Salta i en torr stekpanna, ringla i lite olivolja och låt pannan bli riktigt varm. Lägg i laxfiléerna och salta och peppra. Stek laxen med skinnsidan ner i ca 5 minuter. Vänd filéerna och låt dom steka klart i pannans eftervärme (ca 10-15 minuter). Har man en termometer ska innertemperaturen vara 50-55 grader.

Blomkålspuré:
Skär blomkålen i grova bitar och lägg bitarna i en rymlig kastrull. Häll över vatten så att det täcker och salta. Koka kålen tills den blir riktigt mjuk. Lyft upp kålen ur vattnet och mixa den i ca 10 minuter tillsammans med smör och crème fraiche. Purén skall bli riktigt slät. Smaksätt med salt och peppar.

Linser:
Skala moroten, palsternackan, löken och vitlöksklyftorna. Dela rotfrukterna och löken i grova bitar och krossa vitlöksklyftorna med en kniv. Fräs linserna och grönsakerna i lite olivolja. Häll på vattnet och buljongen och låt linserna stå och småkoka tills dom är mjuka (ca 10 min). Man måste smaka på linserna för att känna om de är färdiga. När linserna är klara silas spadet bort och används till rödvinssåsen. Smaksätt med salt och peppar. Strax innan serveringen blandas linserna med riven vitlök, persilja och finhackad schalottenlök.

SÃ¥s:
Skala schalottenlöken och vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor. Smält sockret i en kastrull. Häll på vinet, linsspadet och buljongen och lägg i löken. Låt såsen koka ner tills det återstår ca 4 dl. Sila bort löken och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite kallt vatten. Vispa ner smöret och smaksätt med salt, peppar och ev. lite mer socker Vill man ha en kraftigare sås kan man koka ner den ytterligare.
Bookmark and Share
ANNONS
ANNONS

LIVSSTIL / LIFESTYLE