onsdag 19 juni 2019

News

1/6 11:37

Så gick Mourinho från att vara "den specielle" till tränaren ingen vill jobba med

José Mourinho - tränaren som skulle rädda stjärnlaget Manchester United från fritt fall. Mannen som skulle skapa mirakel och leda laget till Champions League-vinst. Så blev det inte. Vad var det som gick fel? Varför är inte portugisen “den specielle” längre?

En gång i tiden var den portugisiske fotbollstränaren José Mourinho benämnd som “de specielle” inom fotbollsvärlden. Han var mannen som kunde leverera titlar och resultat. En taktiskt mästare som hade en enastående och pragmatiskt sätt att närma sig spelet och spelarna. Han erövrade inte bara den portugisiska ligan, Premier League och Serie A, men tog även hem Champions League-bucklan med både Porto (2004) och Inter (2010).

 

Med sin obrytbara defensiva taktik såg han till att hans lag hade ogenomträngbara backlinjer. Men tro då inte att han att nöjde sig med att parkera bussen på egen planhalva och bara mot abort bollar. Med sitt Real Madrid skapade han otroliga 121 mål och slog La Liga-rekord genom att plocka hem hela 100 poäng under säsongen 2011/2012. Under en period på nio år genomförde de olika lag som tränades av José Mourinho sammanlagt 150 matcher utan förlust på hemmaplan i de inhemska ligorna. Vinstsviten inleddes i februari 2002 och avslutades i och med Real Madrids förlust mot Sporting de Gijón den 2 april 2011 i den spanska ligan.

 

Han räknades länge som en magisk tränare, då allt han rörde vid blev till guld. 2002 tog han över som tränare för Porto, som då låg i mitten av tabellen. Med Mourinho vid rodret gick det som på räls och de slutade den säsongen som trea i den portugisiska ligan. Året därpå blev det vinst. Två år senare skrev han på för Chelsea och ledde laget in i den mest framgångsrika perioden i dess historia, där han tog med sig laget till ligavinst och semifinal i Champions League. Efter fyra år blev det flytt till Italien och Inter. Redan första säsongen vann laget Serie A och tog sig hela vägen till final och vann Champions League-titeln så snart som följande säsong. Direkt efter vinsten skrev han på för den då något insomnande spanska storklubben Real Madrid. Här blev lite av en ryckig start, men han ledde sedan laget till en seger i La Liga 2012.

 

“Den specielle”, portugisen José Mourinho räknades länge som en av världens bästa fotbollstränare. Men någonstans på vägen gick det fel. Vad var det egentligen som hände?

 

Så när Premier Leagues genom tidernas bästa lag Manchester United förlorade sin stjärntränare Sir Alex Ferguson 2013 och direkt hamnade i bakvattnet, hade fansen stora förhoppningar på Mourinho. Han blev erbjuden att ta över som tränare för Manchester United sommaren 2016, och alla trodde då att detta var vändpunkten för laget. Tyvärr fick de se sig besvikna. Manchester United, som kan stoltsera med 13 Premier League-titlar sedan 1993, har fått stå tillbaka sedan 2013, då Ferguson lämnade laget i sticket. Mourinho lyckades aldrig lyfta “The Red Devils”, även om de tog sig till kvartsfinal denna säsong. Oddsen var dock inte på deras sida inför matchen mot Barcelona, och som väntat blev det förlust. Totalt hela 0-4. Barcelona fick dock senare se sig besegrade av Liverpool som också är favoriter till ligavinst, enligt fotbollsbetting på 888 Sport.

 

För Manchester United räknas inledningen av den senaste inhemska säsongen som den sämsta på 28 år. Och förlusten mot ärkerivalen Liverpool i december blev droppen. Mourinho fick sparken som huvudtränare för .... Manchester United lyckades sedan inte repa sig och slutade som sexa i Premier League-tabellen, 32 poäng efter vinnaren Manchester City.

 

Så vad är det som gått fel? Varför är inte Mourinho den speciella mannen med guldhand längre? Ett skäl är hans hetlevrade temperament. För några år sedan gjorde han sig känd för att skydda sin spelare genom att flytta fokus från spelarna till sig själv vid motgångar. Så är det inte längre. Numera har han haft fejder med flera spelare, exempelvis Luke Shaw, Anthony Martial and Paul Pogba, framför öppen ridå. Under sin tid i Manchester United hade han dessutom en pyrande konflikt med klubbledningen och är dessutom känd för att göra angrepp mot medierna.

 

Dessutom har portugisen drabbats lite av något slags tredje säsongen syndrom. Hans namn har blivit synonymt med att han inte klarar av att hålla sig kvar i en och samma klubb mer än tre säsonger. Därför är det många som frågar sig om Mourinho egentligen bara är ett plåster man plockar in för att läka en blödande klubb.

 

Dock verkar inte portugisen ha kastat in handduken riktigt ännu. Mourinho meddelar att han i sommar siktar in sig på att göra comeback på tränarbänken.

“Jag hoppas vara tillbaka i juli med ett projekt jag verkligen gillar”, meddelar han.

 

Vi får väl se hur det blir med det!

Bookmark and Share

Idag 03:00 Här talar Trump i Orlando


Idag 03:00 Före detta Uefa-ordföranden Platini s


Idag 03:00 Trump sparkade igång sin omvalskampna


Idag 02:00 Trump inleder kampanjen " med då


Idag 02:00 Ola Binis advokat slår tillbaka mot u


Idag 02:00 Misshandlade kvinna - greps på väg ti


Idag 02:00 Föll från balkong - förd till sjukhus


Idag 02:00 Kortare postatabehandling kan minska


Idag 02:00 Intensiv strålbehandling lika effekti


Idag 01:00 Hundblickens evolution - triggar männ


Idag 01:00 Person har fallit från balkong - stor


Idag 01:00 Flicka mördades brutalt - klasskamrat


Idag 01:00 Person ramlade ut från balkong i norr


Idag 00:00 Liten pojke påkörd av lastbil


Idag 00:00 Huvudvittne i jakthärvan kring miljar


Idag 00:00 Tyskt politikermord misstänks vara te


Idag 00:00 Nu ska HD fatta beslut: Häktad kinesi


Igår 23:00 Här är armbandet som ger dig en elstö


Igår 23:00 Advokaten om påstådda utfrågningen av


Igår 23:00 Efter protester - Berlin fryser hyror


Igår 23:00 SVT:s reporter: "Trump är mer po


Igår 23:00 Trump startar sin återvalskampanj


Igår 23:00 Två gripna efter stöld på campus i Vä


Igår 23:00 Budgeterna antogs i Karlstad och Kris


Igår 22:00 Liberalernas tyngsta förbund har valt


Igår 22:00 Bastukväll vid -lvattnet slutade med


Igår 22:00 Otryggt och bristande värdegrund - sk


Igår 22:00 Regionledningen vill öppna förlossnin


Igår 22:00 Bärgning av fordon stör trafiken på r


Igår 22:00 Nu får fler jägare möjlighet till bjö


Igår 22:00 Bajsinsamling visar hur många björnar


Igår 22:00 Stor besvikelse hos hampaodlare:


Igår 22:00 Sörmlandsnyheter från dagen: 18 juni


Igår 22:00 "Så kan Lagersberg, Råbergstorp


Igår 21:00 Blixtnedslag fällde far och dotter ti


Igår 21:00 Mätning: Amerikaner tror på Trumpsege


Igår 21:00 Papperspåsen är inte bättre än plastp


Igår 21:00 Nu har algerna börjat blomma i -sters


Igår 21:00 Blodig attack i Mali


Igår 21:00 Fler byggstopp efter entreprenörens e


Igår 21:00 Förberg tar över efter Wendt


Igår 21:00 Dalacyklister dominerar i landslaget


Igår 20:00 Allvarligt brott i Strängnäs - en gri


Igår 20:00 Busch Thors svar till Åkesson: "


Igår 20:00 Federley hoppar av som gruppledarkand


Igår 20:00 Ny omröstning hos Tory-partiet: Boris


Igår 20:00 Vårdcentral stänger ner på grund av p


Igår 20:00 Telefoniavbrottet: Stora problem med


Igår 20:00 Man knivskuren i Karlstad


Igår 20:00 Skellefteå AIK redovisar mångmiljonfö


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS