fredag 19 april 2024

Family

29/10 2021 02:00

Nya rekommendationer lyfter fram helhet

Nu presenteras förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer. Forskare från Norden har gått igenom sambanden mellan det vi äter och olika sjukdomar. I de flesta fall har den omfattande genomgången inte gett anledning att ändra rekommendationerna. En viktig nyhet är dock att man fokuserar mer på vilka matvanor som är bra för hälsan än på betydelsen av enskilda näringsämnen. 

Enligt forskarna kan en kost med mycket frukt och grönt, fibrer, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter minska risken för sjukdom. Söta drycker, godis, bakverk, vitt mjöl och hårda fetter som smör ökar risken för olika sjukdomar och viktuppgång. Även mycket rött kött och chark kan vara negativt för hälsan.

Förslaget lägger mindre vikt vid hur mycket fett och kolhydrater man bör äta, och mer på vilken sorts fett och kolhydrater som är bra för hälsan och vilka som inte är det.

 – Rätt sorts fett innebär i praktiken att man väljer olja och margarin istället för smör, medan rätt sorts kolhydrater betyder mer fullkorn och fibrer och mindre socker och vitt mjöl, säger Irene Mattisson från Livsmedelsverket. (FL-Net) 

Bookmark and Share
ANNONS
ANNONS