Portioner: 4
Ingredienser:
4 tartletteskal eller mandelmusslor
1 dl färska eller frysta hallon eller blåbär
2 msk strösocker
Habanero- & citroncurd:
1 gelatinblad
2 ägg
50 g strösocker
1 urkärnad och finhackad habanero
1 dl citronsaft
rivet skal från 1 citron
15 g strösocker
30 g osaltat smör
Maräng:
2 äggvitor
1/2 dl strösocker
Sockerlag:
1 1/4 dl strösocker
2 dl vatten
några droppar citronsaft
Gör så här:
1. Blanda bär och strösocker och låt stå och dra.
2. Gör habanero- & citroncurden: Lägg gelatinbladet i blöt i lite kallt vatten. Vispa ägg och socker fluffigt med habanerohacket.
3. Koka upp citronsaft, skal, smör och socker. Häll det över äggsmeten och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och koka upp snabbt.
4. Krama ur gelatinbladet, lägg i och rör så att det löses upp. Kyl.
5. Gör marängen: Vispa äggvita och socker till styvt skum. Koka sockerlag (socker och vatten) till 121° grader (använd en sockertermometer). Häll lagen i den vispade äggvitan i en jämn stråle och vispa till det är kallt. Tillsätt citron.
6. Lägg lite habanero- & citroncurd i botten på tartletterna. Lägg på bäroch toppa med maräng. Bränn av med gasolbrännare eller gratinera snabbt så att marängen får fin färg. (inskickat av Göran Siegers)
Otroliga djur bortom verkligheten