Portioner: 12
Ingredienser:
1 kg laxfilé med skinn
4 msk socker
4 msk alt och peppar
10 st grovt stötta vitpepparkorn
1 apelsin till garnering
5 dl mild yoghurt naturell
2 msk svensk senap
1 msk honung
0,5 dl finklippt dill
4 msk salt och peppar
Gör så här:
Frys laxen i två dygn innan du gravar den. Den behöver inte vara helt tinad. Dela laxen på mitten. Blanda alla kryddor och rivet skal av apelsinen. Gnid in fisken med saltblandningen. Lägg köttsida mot köttsida och bred del mot smal del. Skiva apelsinen i tunna skivor. Lägg fisken och apelsinskivorna i en plastpåse som du lägger på en tallrik. Förvara i kylen. Vänd på fisken efter ett dygn. Efter ytterligare ett dygn är den färdig. Skär upp i tunna skivor som du lägger på ett stort fat. Garnera med fint skurna apelsinskivor.
Sås - Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i en timma. Blanda med senap, honung, dill, salt och peppar. (inskickat av Malin)
Stop-motion samurajfilm