Portioner: 8
Ingredienser:
2½ dl majsmjöl (masa harina)
1 kg blandfärs
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
4 burkar krossade tomater (à 400 g)
5 vitlöksklyftor
3 chipotle (chilifrukter eller 1½ msk chipotlepaste på burk)
2½ dl vatten
2 gula lökar
½ dl olja
2 hönsbuljongtärningar
1 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
Gör så här:
Blanda majsmjöl med 2 dl varmt vatten.
Blanda köttfärs, ägg och majsmjölsblandning. Pressa i de 4 vitlöksklyftorna. Knåda väl och tillsätt salt och peppar medan du knådar. Ställ åt sidan.
Mixa tomatkrosset och de 5 vitlöksklyftorna i en matberedare eller mixer till en puré. Ställ åt sidan.
Mixa chilin och vattnet i en matberedare eller mixer till puré.
Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken på medelhög värme i ca 2 minuter, utan att den får färg. Tillsätt tomatsåsen och koka under lock på medelhög värme i ca 5 minuter. Rör ofta.
Tillsätt buljongtärning, salt och spiskummin och koka i ytterligare 2 minuter. Sänk värmen och tillsätt chipotlepurén.
Rulla köttbullar, stora som pingisbollar, och lägg i såsen. Höj värmen och låt koka i 3 minuter under lock. Sänk värmen och låt sjuda i ytterligare ca 15 minuter. Vänd försiktigt på köttbullarna en gång. (inskickat av Katarina)
Stop-motion samurajfilm