Madames skinkkrans
Portioner: 4
Ingredienser:
3 djupfrysta smördegsplattor
smör och mjöl till formen
Fyllning:
200 g rökt skinka
2 finhackade gula lökar
2 msk smör
100 g spenatblad
3 ägg
3 dl kaffegrädde
1 dl riven lagrad ost
salt
nymalen svartpeppar
malen muskotnöt eller paprikapulver
Garnering:
salladsblad, ringar av röd och grön paprika
Gör så här: Sätt ugnen på 250°. Smörj och mjöla en kransform som rymmer ca 1 1/2 liter. Låt degplattorna tina en kort stund. Lägg dem lite omlott,
pensla skarvarna med vatten så att de håller ihop. Kavla ut degen och kläd formen.
Låt den stå kallt ca 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Fräs löken på svag värme tills den blir mjuk och genomskinlig. Skär skinkan i tunna strimlor. Strimla spenaten grovt.
Lägg lök, skinka och spenat i botten på den degklädda formen. Vispa ihop de övriga ingredienserna. Smaka av med kryddorna. Häll blandningen i
formen.
Grädda på nedersta falsen ca 15 minuter eller tills ytan fått färg. Täck med folie och grädda ytterligare ca 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till
200° och grädda i ca 10 minuter till. Pröva med en sticka.
Låt kransen vila i rumstemperaturen ca 10 minuter innan den stjälps upp. Den är godast varm men kan också serveras ljummen eller kall. (inskickat av Göran Siegers)
Dränks i extrem fuktighet