torsdag 25 april 2024

Family

12/5 2019 02:00

Italienska korvar med linser

4 portioner
Ingredienser:
3–4 msk olivolja (inte extra vergine)
1 fint hackad lök
en gnutta salt
500 g puylinser
1 stor vitlöksklyfta, krossad med bredsidan av en kökskniv och skalad
8 italienska korvar
1 dl rödvin
½ dl vatten
slätbladig persilja att strö över

Gör så här:
Häll upp 2–3 matskedar olja i en väl tilltagen kastrull (med lock). Värm, och sätt i den hackade löken. Strö över en aning salt – det gör att löken inte bryns. Fräs på medelvärme tills löken mjuknar, cirka 5 minuter. Tillsätt linserna, rör om väl, och täck med rikligt med kallt vatten. Koka upp, och låt puttra försiktigt under lock i cirka en halvtimme tills det mesta av vätskan kokat in. I det här skedet behöver man inte salta, eftersom spadet som kokar ur korven och senare hälls över linserna är ganska salt. Så smaka av lite senare. Man kan naturligtvis också koka linserna i förväg.

När linserna börjar bli klara (eller du ska värma upp dem) värmer du en tjockbottnad stekpanna, häller i lite olja och sätter i den krossade vitlöken. Fräs i några minuter och sätt i korvarna. När de fått färg, vilket inte tar mer än 5 minuter, häller du i vinet och vattnet och låter koka upp. Täck med ett lock och låt puttra i cirka 15 minuter. Ta sen en gaffel och pressa sönder den nu mjuka vitlöksklyftan. Smaka av skyn. Späd med lite vatten om den är för stark.

Lägg upp linserna i en grund skål eller på en tallrik, lyft över korvarna och häll över den vitlökskryddade vinskyn. Strö över lite slätbladig persilja.  (inskickat av Rosa)

Bookmark and Share
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS