4 portioner
Ingredienser:
600 g oxfilé, skuren i 4 bitar
100-150 g pilgrimsmusslor, delade i halvor
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar Morotspuré:
300 g morötter, skurna i bitar
25 g smör
2 krm salt
1 krm vitpeppar Sky:
5 dl vatten
2 msk kalvfond, koncentrerad
1 schalottenlök, finhackad
2 msk grönpeppar
3 dl kraftigt rödvin
ev. 1/2 msk maizenaredning, brun
2 krm salt
1 krm vitpeppar Vinägerfläsk:
200 g rökt sidfläsk, skuret i 2x2 cm tärningar
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl sirap, ljus
Gör så här:
Sky - Koka ihop vatten, fond, lök, grönpeppar och rödvin tills hälften återstår. Red eventuellt av med maizena så att skyn blir lite simmig. Smaka av med salt och peppar
Vinägerfläsk - Lägg fläsket i en liten kastrull och häll över vinäger och sirap. Det ska precis täcka. Koka ihop på mycket svag värme cirka 30 minuter utan att det kokar torrt.
Puré - Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa med smör till en fluffig puré. Smaka av med salt och peppar.
Kött - Grilla eller stek oxfilén. Salta och peppra. Lägg upp på varma tallrikar. Vänd pilgrimsmusslorna i het stekpanna och fördela dem över oxfilén. Skeda upp skyn runt köttet, lägg på purén och grönsaker och strö över vinägerfläsket. Servera med kokta grönsaker (inskickat av Henning)
Dränks i extrem fuktighet