Ingredienser:
3 stora lökar
1 purjolök
1/2 vitlök
1 dl olivolja
1 burk krossade tomater
2 knippen persilja
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk fänkål
1 g saffran
1/2 tsk malda pomeransskal
1/2 tsk peppar
1 msk salt
fiskfond, musselspad eller 2 st fiskbuljontärningar
1 - 2 kg fisk i bitar, helst av olika sorter
ev. 1 butelj vitt, torrt vin
Rouille:
1 röd paprika
1 potatis
1 tsk sambal
1/2 vitlök
1 tsk basilika
1/2 - 1 dl olivolja
2 - 3 msk soppa
Gör så här:
Hacka lökarna och låt de puttra i olivoljan i 5 min. Krossa klyftorna från den halva vitlöken, blanda i tillsammans med burktomaterna och fortsätt puttra i 5 min. Blanda i kryddorna, den hackade persiljan, vätskan och späd med vatten till 1 1/2 liter, koka i 30-40 min. Sila soppan, justera kryddningen och koka fisken i den. Servera när fisken är genomkokt, dvs. köttet är vitt och släpper från benen.
Låt den skalade potatisen och rensade paprikan koka med i soppan tills de är mjuka. Ta upp dem och kör i en food processor tillsammans med kryddorna och de krossade klyftorna från den halva vitlöken. Tillsätt oljan långsamt och därefter den lilla slurken soppa, allt medan food processorn fortfarande går. (inskickat av Gustav)
Stop-motion samurajfilm