lördag 20 april 2024

Family

22/2 2019 01:00

Ankbröst på klassiskt vis med sauce la orange

4 portioner
Ingredienser:
2 st ankbröst
Sås:
4 st apelsiner
0,5 dl socker + 2 msk vatten
3 dl hönsbuljong 4-6 cl Grand Marnier eller Cointreau
0,5 dl apelsinjoskoncentrat, JO
75 g smör

Gör så här:
Sås, skala apelsinerna ytterst fint så att det vita köttet ej följer med. Strimla skalen fint och låt dem koka några minuter i osaltat vatten. Spola i kallt vatten. Pressa saften ur 2 st apelsiner. Skala de 2 återstående och skär ut klyftorna mellan "hinnorna". Lägg socker och vatten i en rostfri gryta. Koka på hög värme tills sockret blir vackert brunt. Häll på apelsinsaften, hönsbuljongen och koncentratet. Låt det koka på hög värme i ca 1 minut, tillsätt smöret under kraftig vispning klickvis. Låt det därefter småputtra till lagom konsistens.
I serveringsögonblicket smakar man av med likören och apelsinskalen. Garnera ankbrösten med apelsinklyftorna och servera även med någon primör typ sockerärter eller liknade.

Sätt ugnen på 175 C. Salta och peppra ankbrösten samt stek dem ca 1 minut på vardera sidan under stark värme i en stekpanna. Börja med skinnsidan och låt det bli knaperstekt. Sätt in stekpannan i ugnen med skinnsidan nedåt och låt stå inne i ca 15 minuter. Låt brösten vila några minuter innan de skärs upp i cm-tjocka skivor och serveras på något av nedanstående vis.
Tips!! Vispa i det underbart goda ankfettet från stekpannan i såsen så ökar den gastronomiska njutningen ännu mera.
Servera med rårakor eller med potatisgratäng eller med råstekta potatisar skurna i klyftor. (inskickat av Göran Siegers)

Bookmark and Share
ANNONS
ANNONS