onsdag 22 maj 2019

Family

22/2 01:00

Ankbröst på klassiskt vis med sauce la orange

4 portioner
Ingredienser:
2 st ankbröst
Sås:
4 st apelsiner
0,5 dl socker + 2 msk vatten
3 dl hönsbuljong 4-6 cl Grand Marnier eller Cointreau
0,5 dl apelsinjoskoncentrat, JO
75 g smör

Gör så här:
Sås, skala apelsinerna ytterst fint så att det vita köttet ej följer med. Strimla skalen fint och låt dem koka några minuter i osaltat vatten. Spola i kallt vatten. Pressa saften ur 2 st apelsiner. Skala de 2 återstående och skär ut klyftorna mellan "hinnorna". Lägg socker och vatten i en rostfri gryta. Koka på hög värme tills sockret blir vackert brunt. Häll på apelsinsaften, hönsbuljongen och koncentratet. Låt det koka på hög värme i ca 1 minut, tillsätt smöret under kraftig vispning klickvis. Låt det därefter småputtra till lagom konsistens.
I serveringsögonblicket smakar man av med likören och apelsinskalen. Garnera ankbrösten med apelsinklyftorna och servera även med någon primör typ sockerärter eller liknade.

Sätt ugnen på 175 C. Salta och peppra ankbrösten samt stek dem ca 1 minut på vardera sidan under stark värme i en stekpanna. Börja med skinnsidan och låt det bli knaperstekt. Sätt in stekpannan i ugnen med skinnsidan nedåt och låt stå inne i ca 15 minuter. Låt brösten vila några minuter innan de skärs upp i cm-tjocka skivor och serveras på något av nedanstående vis.
Tips!! Vispa i det underbart goda ankfettet från stekpannan i såsen så ökar den gastronomiska njutningen ännu mera.
Servera med rårakor eller med potatisgratäng eller med råstekta potatisar skurna i klyftor. (inskickat av Göran Siegers)

Bookmark and Share

20/5 02:00 Tunnbrödsklämma med kräftstjärtar och


19/5 02:00 Madames skinkkrans


18/5 02:00 Valnötspanerad cheddarfylld kalkonfil


17/5 02:00 Pumpakaka


16/5 02:00 Chokladkaka med apelsin


15/5 02:00 Gravad lax


14/5 02:00 Ljummen potatissallad


13/5 02:00 Potatissallad


12/5 02:00 Italienska korvar med linser


11/5 02:00 Midsommarsallad


10/5 02:00 Ugnsbakad senapslax


9/5 02:00 Rökt laxcarpaccio med pinjenötter


8/5 02:00 Biff med lök och ugnsstekt timjanpota


7/5 02:00 Köttfärssås


6/5 02:00 Biff med papaya och lime


5/5 02:00 Inbakad parmaburgare


4/5 02:00 Örtstekt lax med sparris


3/5 02:00 Currystekt torsk


2/5 02:00 Åländska köttbullar


1/5 02:00 Läckra snacks


30/4 02:00 Fredagspasta


29/4 02:00 Grillad lammrygg med sparris


28/4 02:00 Vinstuvade musslor i tomat


27/4 02:00 Skaldjurspaj


26/4 02:00 Fläskkotletter med indisk smak


25/4 02:00 Grillad kyckling med potatis och kall


24/4 02:00 Smördegsbakad tournedos med murkelstu


23/4 02:00 Louisiansk Jambalaya


22/4 02:00 Couscous med garam masala


21/4 02:00 Falukorvlåda med basilika


20/4 02:00 Medelhavsbröd med ost och tomater


19/4 02:00 Stekpannebiff med champinjonfräs


18/4 02:00 Chiliglazerad grillad entrécáte med


17/4 02:00 Grillad tortilla och kycklingsfilé


16/4 02:00 Parmafisk med basilikapotatis


15/4 02:00 Falska potatisbakelser


14/4 02:00 Bakad oxfilé med vinägerfläsk, morots


13/4 02:00 Bouillabaisse med rouille


12/4 02:00 Ugnstekt lax


11/4 02:00 Snabb potatisgratäng


10/4 02:00 Porterstek


9/4 02:00 Raggmunkar med knaperstekt fläsk och


8/4 02:00 Lammstek


7/4 02:00 Skärgårdssill med ägghack


6/4 02:00 Laxfilé med bakad potatis samt ägg- o


5/4 02:00 Kyckling i påskmustsås


4/4 02:00 Påsk Laxpaté


3/4 02:00 Påskpirog med Quorn Färs


2/4 02:00 Påsktårta med hjortronlikör


1/4 02:00 Dessertpaj


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS