söndag 24 mars 2019

Family

4/1 01:00

Fiskgratäng i purjolöks- gräddsås

Ingredienser:
Fiskfiléer av torsk, kummel, hälleflundra, piggvar, sjötunga eller liknande  (ca 150 g per portion)
Smör
Mjölk  (½ dl/pers)
Grädde eller Creme Fraiche  (½ dl/pers)
Purjolök (½ purjolök/pers)
Gräslök (eventuellt)
Citronsaft (ca 1 tsk/pers)
Fiskbuljong (¼ tärning/pers)
Vitlök (ev pulver)
Potatismos (helst gjort "för hand" med mycket smör i)

Gör så här:
Skär purjolöken i en cm breda skivor (skär först upp purjolöken på längden; så att skivorna faller isär lätt).Klipp gräslök och hacka vitlöken. Blanda mjölk, purjolök, grädde, gräslök, fiskbuljong och vitlök. Värm upp till kokning och låt stå på svag värme under sporadisk omrörning, blanda i citronsaften efter ca 15 min. (håll vakt den första kvarten för det pöser). Låt det fortsätta att koka ca 20 min till.
Smörj en ugnsfast form, lägg en krans med potatismos runt kanten och förvärm formen något (10 min vid 175ºC).
Häll hälften av purjolöks-gräddsåsen i formen och lägg sedan i fiskfiléerna. Häll på resten av såsen. Såsen bör täcka fisken; späd på med mjölk eller grädde om den inte täcker. Låt stå i ugn vid 175ºC ca en halvtimma (tiden beror på storleken på formen). En bra indikation på att rätten är klar, brukar vara att det kokar lite utmed kanterna. (inskickat av Viktoria Palmgren)

Bookmark and Share

Idag 01:00 Ugnsgratinerad kasslergryta ala Halla


Igår 01:00 Farmors kaka ala Gävleborg


22/3 01:00 Smulpaj med rabarberkompott ala Dalar


21/3 01:00 Biffar ala Blekinge


20/3 01:00 Potatispizza ala Småland


19/3 01:00 Argentinsk skinkgryta


18/3 01:00 Fläskfilé à la Hagfors


17/3 01:00 Wokat skinka med aubergine och curryp


16/3 01:00 Oxbringa med pepparrotssås


15/3 01:00 Svampsoppa med rostad vitlök


14/3 01:00 Potatispiroger med köttfyllning


13/3 01:00 Semlor


12/3 01:00 Grova frukostbullar


11/3 01:00 Burgundisk oxfilé


10/3 01:00 Djävulstorsk


9/3 01:00 Pepparrotsmarinerad fläskkarré med to


8/3 01:00 Japanska pastaknyten med fyllning


7/3 01:00 Getostpaj med pinjenötter


6/3 01:00 Laxsallad med senapsdressing


5/3 01:00 Asiatisk biff


4/3 01:00 Stekta nudlar med shiitakesvamp


3/3 01:00 Skinktoast med fetaost


2/3 01:00 Kryddmarinerad kassler med citronpist


1/3 01:00 Tacos med kycklingröra


28/2 01:00 Kryddade karbonader


27/2 01:00 Strutsgryta


26/2 01:00 Biff Rydberg


25/2 01:00 Fiskgratäng med lätt räksås


24/2 01:00 Chicken Nuggets med kall basilikasås


23/2 01:00 Falupiroger


22/2 01:00 Ankbröst på klassiskt vis med sauce l


21/2 01:00 Kyckling som kalkon


20/2 01:00 Marinerad Julströmming


19/2 01:00 Revbensspjäll kokta sedan grillade


18/2 01:00 Ankans antipastoplockpasta


17/2 01:00 Julgodis


16/2 01:00 Korv med couscouswok


15/2 01:00 Lussekatter


14/2 01:00 Chokladcigarrer


13/2 01:00 Revben med rödvin och kanel


12/2 01:00 Falukorvsgryta med vitlökskryddat pot


11/2 01:00 Biffar med chili, fetaost och hummus


10/2 01:00 Adventsspett


9/2 01:00 Dansk sillgratäng


8/2 01:00 Canneloni


7/2 01:00 Kassler creole


6/2 01:00 Strimlad biff med bambuskott


5/2 01:00 Ört- & vitlöksgravad strömming


4/2 01:00 Majssalsa


3/2 01:00 Mejram & honungsmarinerad fläskka


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS