söndag 24 mars 2019

Family

10/12 2018 01:00

Citronbröd

20 skivor
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1/2 dl socker
1 dl vit baksirap
50 g mjukt smör eller margarin
2 msk citronmarmelad, lättsockrad
1 ägg
1 msk pressad citron
1-2 tsk rivet citronskal
2 1/2 dl lättyoghurt, med citronsmak
100 g hackade pistachnötter (kan uteslutas)

GLASYR (kan uteslutas)
1/2 dl socker
1/2 dl pressad citron

Gör så här:
Värm ugnen till 175C. Smält 1/2 tsk av margarinet direkt i en tvålitersform och smörj sedan formen och pudra på mjöl så att det täcker margarinet i hela formen. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat och salt i en skål.
Arbeta samman resten av margarinet, socker, sirap och marmelad i en annan skål. Rör ner ägg, citronsaft och citronskal. Sikta ner mjölblandningen växelvis med yoghurten. Tillsätt slutligen nötterna.
Häll smeten i den smorda bakformen, jämna till ytan. Grädda i 55-60 minuter. Detta får man prova av med en provsticka. Stickan ska kännas torr och kakan fått en fin färg.
Låt kakan svalna i formen.

Glasyren: blanda socker och citronsaft i en kastrull och låt koka upp häftigt. Stick hål eller pricka brödet med en gaffel (glasyren rinner då rakt ner i brödet i stället för att rinna utmed sidorna). Skeda eller pensla över glasyren och låt den sedan stå tills glasyren stelnat.

Tips för glasyren, lägg brödet på en bit folie eller ugnsplåtspapper så slipper du kladda ner bordet.

Det här brödet är ett mellanting mellan bröd och kaka.
Servera brödet med marmelad  eller ät det som det är.(inskickat av Maria)

Bookmark and Share

Idag 01:00 Ugnsgratinerad kasslergryta ala Halla


Igår 01:00 Farmors kaka ala Gävleborg


22/3 01:00 Smulpaj med rabarberkompott ala Dalar


21/3 01:00 Biffar ala Blekinge


20/3 01:00 Potatispizza ala Småland


19/3 01:00 Argentinsk skinkgryta


18/3 01:00 Fläskfilé à la Hagfors


17/3 01:00 Wokat skinka med aubergine och curryp


16/3 01:00 Oxbringa med pepparrotssås


15/3 01:00 Svampsoppa med rostad vitlök


14/3 01:00 Potatispiroger med köttfyllning


13/3 01:00 Semlor


12/3 01:00 Grova frukostbullar


11/3 01:00 Burgundisk oxfilé


10/3 01:00 Djävulstorsk


9/3 01:00 Pepparrotsmarinerad fläskkarré med to


8/3 01:00 Japanska pastaknyten med fyllning


7/3 01:00 Getostpaj med pinjenötter


6/3 01:00 Laxsallad med senapsdressing


5/3 01:00 Asiatisk biff


4/3 01:00 Stekta nudlar med shiitakesvamp


3/3 01:00 Skinktoast med fetaost


2/3 01:00 Kryddmarinerad kassler med citronpist


1/3 01:00 Tacos med kycklingröra


28/2 01:00 Kryddade karbonader


27/2 01:00 Strutsgryta


26/2 01:00 Biff Rydberg


25/2 01:00 Fiskgratäng med lätt räksås


24/2 01:00 Chicken Nuggets med kall basilikasås


23/2 01:00 Falupiroger


22/2 01:00 Ankbröst på klassiskt vis med sauce l


21/2 01:00 Kyckling som kalkon


20/2 01:00 Marinerad Julströmming


19/2 01:00 Revbensspjäll kokta sedan grillade


18/2 01:00 Ankans antipastoplockpasta


17/2 01:00 Julgodis


16/2 01:00 Korv med couscouswok


15/2 01:00 Lussekatter


14/2 01:00 Chokladcigarrer


13/2 01:00 Revben med rödvin och kanel


12/2 01:00 Falukorvsgryta med vitlökskryddat pot


11/2 01:00 Biffar med chili, fetaost och hummus


10/2 01:00 Adventsspett


9/2 01:00 Dansk sillgratäng


8/2 01:00 Canneloni


7/2 01:00 Kassler creole


6/2 01:00 Strimlad biff med bambuskott


5/2 01:00 Ört- & vitlöksgravad strömming


4/2 01:00 Majssalsa


3/2 01:00 Mejram & honungsmarinerad fläskka


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS