Portioner: 10 personer (buffé)
Ingredienser:
1 hel vitlök
5 ancho chilifrukter (torkade)
2 pasilla chilifrukter (torkade)
1 tsk oregano
1 tsk malen spiskummin
6 malda nejlikor
1 tsk malen koriander
1 tsk malen kanel
2 tsk salt
1 dl vitvinsvinäger
4 tjocka entrecôteskivor (ca 1 kg)
smör att steka i
Gör så här:
Adabokryddningen kan man göra i förväg.Den blir bara godare om den får stå. Köp gärna tjocka entrecôteskivor.
1. Sätt ugnen på 200°C. Skär toppen av vitlöken så att varje klyfta får en öppning. Vira in vitlöken i aluminiumfolie. Ugnsbaka den i 45 minuter tills den mjuknat. Låt den svalna.
2. Tryck ut det mjuka vitlöksmoset ur varje klyfta. Kärna ur ancho- och pasillachilifrukten. Stöt eller mixa dem till ett fint pulver.
3. Blanda vitlöksmos, chili, kryddor och vinäger i en mixer. Mixa till en slät röra. Bre ut den på entrecôteskivorna. Stek dem i smör. De ska vara vackert rosa i mitten. Skär köttet i tunna skivor. (inskickat av Göran Siegers)
Dränks i extrem fuktighet