Ingredienser:
1 paket lasagneplattor (ca: 400g) eller en sats färsk pasta
500 g köttfärs
3 stora gula lökar
6 färska tomater
3 msk tomatpuré
3 msk olja
1/4 dl strösocker
2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
timjan, salt, peppar
Ostsås:
4 dl mjölk
1 dl mjöl
50 g smör
150g riven ost
Muskot
Beredning
Bryn köttfärsen i lite olja och lägg den åt sidan. Ställ in ugnen på 225° c. Skär löken i fina bitar och bryn den i en rymlig gryta. Skär tomaterna i bitar. Lägg i tomater, köttfärsen, socker och pressad vitlök i grytan. Rör om och låt puttra på svag värme i 5 minuter. Gör en ostsås: värm tre dl av mjölken och smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda mjölet med den resten av mjölken. Häll i mjölblandningen i den uppvärmda mjölken. Vispa såsen tills den tjocknar. Häll i 150g riven ost. Riv ner muskotnöt efter smak. Ställ åt sidan. Koka lasagneplattorna. Lägg ett lager på botten av en ugnssäker form. Varva sedan lager med köttfärs, lasagneplattor och ostsås. Avsluta med ett lager köttfärs och ostsås. Strö över 200g riven ost och gratinera i ugnen i 30 minuter. Om osten riskerar att bli bränd kan du lägga över metallfolie. Servera med en grönsallad.
Stop-motion samurajfilm