torsdag 13 december 2018

Family

15/7 02:00

Bärpaj

Ugnstemperatur 225º
ca 1 timme
Ingredienser
Pajdeg med vatten:
3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten, kallt

Pajdeg med ägg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning:
ca ½ liter bär, färska eller frysta, ex blåbär, blåbär/hallon,
halvmogna krusbär, mogna björnbär eller körsbär
ca ½ dl socker
1 msk potatismjöl
Pensling:
 1 ägg

Gör så här : Gör pajdeg med vatten eller med ägg. Forma den till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 min. Förbered under tiden fyllningen. Sätt på ugnen. Pajdeg med vatten: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Pajdeg med ägg: För hand: Smula fettet i mjölet i en skål som ovan. Vispa sönder ägget, häll i det och arbeta snabbt ihop till en deg. I matberedare tillsätts ägget från början. Fyllningen: Skölj ev de färska bären och rensa dem. Snoppa krusbären. Kärna ur körsbären. Bred ut bären i en låg vid ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl, skaka formen så att det blandas med bären. Till frysta sockrade bär behövs enbart potatismjöl. Utkavling: Rulla ca 1/3 av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den mot hela insidan av formens kant. Kavla ut resten av degen till en fyrkant. Skär eller sporra den till remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen med en kantremsa runtom, se teckning. Degen kan också kavlas ut till ett runt lock, klipp då några jack i det så att ångan kan komma ut. Pensla gärna degen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt pajen svalna något. Den kan också kallna helt och sedan värmas lite i ugnen strax före serveringen. Servera med vaniljglass, vaniljsås, eller vispad grädde. Har man gott om bär kan pajen göras med dubbel sats av fyllningen. (Insänt av Kaj)

Bookmark and Share

Igår 01:00 Drömmar med lavendelsocker


11/12 01:00 Schweizerrullar


10/12 01:00 Citronbröd


9/12 01:00 Baconlindad ostfylld kycklingfilé


8/12 01:00 Tonfiskpaj


7/12 01:00 Grillade cajunkryddade lammkotletter


6/12 01:00 Mistrals paj


5/12 01:00 pepparstek med västerbottenpotatis


4/12 01:00 Torsk med banan och curry


3/12 01:00 potatis sallad


2/12 01:00 Mormors plättar


1/12 01:00 Mockapudding med vaniljkräm


30/11 01:00 Adabokryddad entrecôte


29/11 01:00 Citronpaj


28/11 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


27/11 01:00 Kinagryta med sötsur sås


26/11 01:00 Köttfärspaj


25/11 01:00 Kalkon med frukter


24/11 01:00 Yoghurt med jordgubbar och honung :


23/11 01:00 Lasagne


22/11 01:00 Grekisk kyckling


21/11 01:00 Färgstarka soppan


20/11 01:00 Marängsviss


19/11 01:00 Smala chokladkakan med lime


18/11 01:00 Havre- och chokladcookies


17/11 01:00 Cookiesmousse


16/11 01:00 Matiga scones


15/11 01:00 Kalasgoda minipizzor


13/11 01:00 Hallonsvisstårta


12/11 01:00 Kladdkaka


11/11 01:00 Fryst chokladmaräng


10/11 01:00 Minicheesecake


9/11 01:00 Oxfilé med parmaflarn


8/11 01:00 Varm rostbiff med tomatsalsa och bals


7/11 01:00 Randiga pizzan


6/11 01:00 Fyllda chokladmuffins


5/11 01:00 Amerikansk Risgodis


4/11 01:00 Amerikansk pumpapaj


3/11 01:00 Hamburgare för alla


2/11 01:00 Banana blueberry smoothie


1/11 01:00 Rabarberpaj


31/10 01:00 Olivkyckling


30/10 01:00 Tandoori-taco


29/10 01:00 Currymos med stekt sesamkrydda korv


27/10 02:00 Lasagne pronto


26/10 02:00 Geng Paneng (Stark gryta)


25/10 02:00 Djungelgryta


24/10 02:00 Mjölkchokladtårta med varma hallom


23/10 02:00 Go go weggolåda


22/10 02:00 Power waffels


Flera nyheter

ANNONS

NYHETER VIA E-POST

Mailbox.se - Bli smartare!

In- och utrikesnyheter
Business – Ekonomi
Business – Företag
Business – IT/Telekom
Shopping/Internet

ANNONS
ANNONS