måndag 15 oktober 2018

Family

15/7 02:00

Bärpaj

Ugnstemperatur 225º
ca 1 timme
Ingredienser
Pajdeg med vatten:
3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten, kallt

Pajdeg med ägg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning:
ca ½ liter bär, färska eller frysta, ex blåbär, blåbär/hallon,
halvmogna krusbär, mogna björnbär eller körsbär
ca ½ dl socker
1 msk potatismjöl
Pensling:
 1 ägg

Gör så här : Gör pajdeg med vatten eller med ägg. Forma den till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 min. Förbered under tiden fyllningen. Sätt på ugnen. Pajdeg med vatten: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Pajdeg med ägg: För hand: Smula fettet i mjölet i en skål som ovan. Vispa sönder ägget, häll i det och arbeta snabbt ihop till en deg. I matberedare tillsätts ägget från början. Fyllningen: Skölj ev de färska bären och rensa dem. Snoppa krusbären. Kärna ur körsbären. Bred ut bären i en låg vid ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl, skaka formen så att det blandas med bären. Till frysta sockrade bär behövs enbart potatismjöl. Utkavling: Rulla ca 1/3 av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den mot hela insidan av formens kant. Kavla ut resten av degen till en fyrkant. Skär eller sporra den till remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen med en kantremsa runtom, se teckning. Degen kan också kavlas ut till ett runt lock, klipp då några jack i det så att ångan kan komma ut. Pensla gärna degen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt pajen svalna något. Den kan också kallna helt och sedan värmas lite i ugnen strax före serveringen. Servera med vaniljglass, vaniljsås, eller vispad grädde. Har man gott om bär kan pajen göras med dubbel sats av fyllningen. (Insänt av Kaj)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Souvlaki


13/10 02:00 Pumpa och morotskaka


12/10 02:00 Cajungryta


11/10 02:00 Nötkolabitar


10/10 02:00 Apetinakyckling


9/10 02:00 Lingonglass med kolasås


8/10 02:00 Yoghurt panna cotta


7/10 02:00 Bakpotatis blue cheese


6/10 02:00 Wokpasta med cottage cheese


5/10 02:00 Grillade spareribs


4/10 02:00 Grillad steak med dillpestosmör


3/10 02:00 Laxspett med rökt fläsk och tryffeldi


2/10 02:00 Biff, chilismör och vitlöksmos


1/10 02:00 Äppelkaka med lingon


30/9 02:00 Chilisofrito


29/9 02:00 Limesnurror


28/9 02:00 Korvcouscous


27/9 02:00 Bamsebiff


26/9 02:00 Quinosallad med kyckling


25/9 02:00 Rostad potatissallad


24/9 02:00 Latte inte favoriten


23/9 02:00 Vitlöksgrillad bröd 4 Port


22/9 02:00 Rika riddare med äppelsalsa och karde


21/9 02:00 Lyxig äggröra


20/9 02:00 Havrekakor med rabarber


19/9 02:00 Flädermousse med jordgubbar


18/9 02:00 Blåbärstortilla


17/9 02:00 Sommarknyte på grillen


16/9 02:00 CupCakes med hallon och blåbär


15/9 02:00 Lima Cheesecake


14/9 02:00 Frusen Rabarberkräm på mandelkaka


13/9 02:00 Havresmulpaj


12/9 02:00 Entrecote med ugnsbakade tomater


11/9 02:00 Fisk i ugn med rotfrukter


10/9 02:00 Tomatpasta med cashewnötter


9/9 02:00 Hemlagad färskost


8/9 02:00 Zucchinipasta med skinka


7/9 02:00 Nötpaj


6/9 02:00 Wrap med skinka och paprika


5/9 02:00 Tacopaj


4/9 02:00 Krämig pastagratäng med skinka


3/9 02:00 Fransk laxlåda


2/9 02:00 GI - lasagne


1/9 02:00 Kyckling med parmaskinka och balsam s


31/8 02:00 Hallonfylld pannkaka


30/8 02:00 Havre och choklad cookies


29/8 02:00 Mangosurpris


28/8 02:00 Vaniljsviss


27/8 02:00 Fransk omelett


26/8 02:00 Kinainspirerad kyckling


Flera nyheter

ANNONS

ANNONS
ANNONS

FAMILJ / FAMILY

Idag 02:00

Oreganodoftande plattbröd

Igår 02:00 Souvlaki


13/10 02:00 Pumpa och morotskaka


12/10 02:00 Cajungryta


11/10 02:00 Nötkolabitar


Fler nyheter