måndag 22 juli 2019

Family

15/7 2018 02:00

Bärpaj

Ugnstemperatur 225º
ca 1 timme
Ingredienser
Pajdeg med vatten:
3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten, kallt

Pajdeg med ägg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning:
ca ½ liter bär, färska eller frysta, ex blåbär, blåbär/hallon,
halvmogna krusbär, mogna björnbär eller körsbär
ca ½ dl socker
1 msk potatismjöl
Pensling:
 1 ägg

Gör så här : Gör pajdeg med vatten eller med ägg. Forma den till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 min. Förbered under tiden fyllningen. Sätt på ugnen. Pajdeg med vatten: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Pajdeg med ägg: För hand: Smula fettet i mjölet i en skål som ovan. Vispa sönder ägget, häll i det och arbeta snabbt ihop till en deg. I matberedare tillsätts ägget från början. Fyllningen: Skölj ev de färska bären och rensa dem. Snoppa krusbären. Kärna ur körsbären. Bred ut bären i en låg vid ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl, skaka formen så att det blandas med bären. Till frysta sockrade bär behövs enbart potatismjöl. Utkavling: Rulla ca 1/3 av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den mot hela insidan av formens kant. Kavla ut resten av degen till en fyrkant. Skär eller sporra den till remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen med en kantremsa runtom, se teckning. Degen kan också kavlas ut till ett runt lock, klipp då några jack i det så att ångan kan komma ut. Pensla gärna degen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt pajen svalna något. Den kan också kallna helt och sedan värmas lite i ugnen strax före serveringen. Servera med vaniljglass, vaniljsås, eller vispad grädde. Har man gott om bär kan pajen göras med dubbel sats av fyllningen. (Insänt av Kaj)

Bookmark and Share

Igår 02:00 AnnSofies risbröd


20/7 02:00 Lammkorvs- och kantarellpasta


19/7 02:00 Nektarintortilla med klick


18/7 02:00 Hamburgare med äppeltsatsiki


17/7 02:00 Quesadillas


16/7 02:00 Bouillabaisse


15/7 02:00 Apelsin- och rosmarinlax


14/7 02:00 Tachine med kyckling


13/7 02:00 Anisost med crisp


12/7 02:00 Tortillarullar med rökt skinka


11/7 02:00 Biff med cashewnötter


10/7 02:00 Grönsaksgratäng med rosmarin


9/7 02:00 Biff bearnaise med vitlökstomater


8/7 02:00 Chokladkräm med hallon


7/7 02:00 Vit kladdchokladtårta


6/7 02:00 Kycklingpaj


5/7 02:00 Tacopaj


4/7 02:00 Auberginefärspanna


3/7 02:00 Medelhavsgryta


2/7 02:00 Dillstekt oxfilé med grönsaker i bryn


1/7 02:00 Ugnsbakad kyckling med rotfrukter och


30/6 02:00 Smörgåstårta


29/6 02:00 Grekisk sallad


28/6 02:00 Pannkaka


27/6 10:46 16-åring blev miljonär på Rocket Leag


27/6 02:00 Mjuk och spröd marängtårta


26/6 10:53 Om det regnar i sommar - spela Pandem


26/6 10:53 Om det regnar i sommar - spela Pandem


26/6 02:00 Kladdkaka


25/6 02:00 Oxfilé med parmaflarn


24/6 02:00 Tonfisk wrappers


23/6 02:00 Glassfyllda citroner


22/6 02:00 Apelsintryffel


21/6 02:00 Chokladbollar


20/6 02:00 Hemlagad kola 60 st


19/6 02:00 Kycklingspett med asiatisk chili lime


18/6 02:00 Ananas med varm anissås


17/6 02:00 Jordgubbs- och limepannacotta


16/6 02:00 Ört/vitlöksbakad rödtunga, potatis- o


15/6 02:00 Grillade bananer med hallonsmör


14/6 02:00 Färska frukter i glas med korianderto


13/6 02:00 Vanilj- och jordgubbsmousse


12/6 02:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


11/6 02:00 Kyld chokladkräm med hallon


10/6 02:00 Grillad entrecôte med medelhavssmör


9/6 02:00 Entrecote på spett


8/6 02:00 Oströra


7/6 02:00 Mockadrink


6/6 02:00 Limesnurror


5/6 02:00 Blåbär och nektarinpaj med havregryn



Flera nyheter

BÄSTA VIDEOKLIPPEN

17 Jul 19

15 Jul 19

12 Jul 19
ANNONS
ANNONS

BÄSTA VIDEOKLIPPEN SEKTION 2

11 Jul 19

10 Jul 19

09 Jul 19

08 Jul 19