lördag 18 augusti 2018

Family

15/7 02:00

Bärpaj

Ugnstemperatur 225º
ca 1 timme
Ingredienser
Pajdeg med vatten:
3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten, kallt

Pajdeg med ägg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning:
ca ½ liter bär, färska eller frysta, ex blåbär, blåbär/hallon,
halvmogna krusbär, mogna björnbär eller körsbär
ca ½ dl socker
1 msk potatismjöl
Pensling:
 1 ägg

Gör så här : Gör pajdeg med vatten eller med ägg. Forma den till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 min. Förbered under tiden fyllningen. Sätt på ugnen. Pajdeg med vatten: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Pajdeg med ägg: För hand: Smula fettet i mjölet i en skål som ovan. Vispa sönder ägget, häll i det och arbeta snabbt ihop till en deg. I matberedare tillsätts ägget från början. Fyllningen: Skölj ev de färska bären och rensa dem. Snoppa krusbären. Kärna ur körsbären. Bred ut bären i en låg vid ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl, skaka formen så att det blandas med bären. Till frysta sockrade bär behövs enbart potatismjöl. Utkavling: Rulla ca 1/3 av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den mot hela insidan av formens kant. Kavla ut resten av degen till en fyrkant. Skär eller sporra den till remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen med en kantremsa runtom, se teckning. Degen kan också kavlas ut till ett runt lock, klipp då några jack i det så att ångan kan komma ut. Pensla gärna degen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt pajen svalna något. Den kan också kallna helt och sedan värmas lite i ugnen strax före serveringen. Servera med vaniljglass, vaniljsås, eller vispad grädde. Har man gott om bär kan pajen göras med dubbel sats av fyllningen. (Insänt av Kaj)

Bookmark and Share

Igår 02:00 Exotiskt fruktsallad med vit kokossås


16/8 02:00 Yoghurt med bär och honungsrostad hav


15/8 02:00 Italiensk kycklingsoppa


14/8 02:00 Köttfärsfyllda tortillas


13/8 02:00 Mandelmusslor


12/8 02:00 Indiska laxspett


11/8 02:00 Biffwok med asiatisk sås


10/8 02:00 Tortillapizza


9/8 02:00 Rabarberpaj


8/8 02:00 Skinkröra i melonhalvor


7/8 02:00 Citron- och ingefärsmarinerade räkor


6/8 02:00 Flintastek med grekisk smak


5/8 02:00 Aglione, tomatsås


4/8 02:00 Bagels med räkfyllning


3/8 02:00 Barbecuesås - grillsås


2/8 02:00 Champinjongratinerade grönsaker


1/8 02:00 Biff med vitlökssås och ugnsstekt pot


31/7 02:00 Ljummen laxsallad med rödlöksvinägret


30/7 02:00 Baguette med ost med sting


29/7 02:00 Raggmunk på äpple och potatis med ape


28/7 02:00 Fyllda scones


27/7 02:00 Entrecôte med ljumma grönsaker


26/7 02:00 Saffranfisksoppa med rötter i Tunisie


25/7 02:00 Crèpes med jordgubbar


24/7 02:00 Balsamicokryddade grillade grönsaker


23/7 02:00 Böckling med varm potatissallad


22/7 02:00 Balsamfilé


21/7 02:00 Avocadotoast


20/7 02:00 Falukorv i senapssås


19/7 02:00 Försommarsallad med lax


18/7 02:00 Djungelkyckling


17/7 02:00 Aprikapaprikawok


16/7 02:00 Blåbärspannkaka


15/7 02:00 Bärpaj


14/7 02:00 Broccolisoppa


13/7 02:00 Bekväm kyckling med ugnsstekt potatis


12/7 02:00 Barnens köttbullsspecial


11/7 02:00 Amerikansk potatissallad


10/7 02:00 Pytt på varmrökt lax och sötpotatis


9/7 02:00 Snabb varm kycklingsallad med fetaost


8/7 02:00 Caesarsallad med grillad lax


7/7 02:00 Pasta Italio


6/7 02:00 Spagetti Carbonara


5/7 02:00 Fläskfile i ost och senapssås


4/7 02:00 Klassisk sommarkyckling


3/7 02:00 Kycklingpaj


2/7 02:00 Limekyckling


1/7 02:00 Saffransrutor


30/6 02:00 Solros knäck


29/6 06:00 Barnen går på läger i skolan


Flera nyheter

ANNONS

ANNONS
ANNONS