lördag 20 april 2024

Family

15/7 2018 02:00

Bärpaj

Ugnstemperatur 225º
ca 1 timme
Ingredienser
Pajdeg med vatten:
3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten, kallt

Pajdeg med ägg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning:
ca ½ liter bär, färska eller frysta, ex blåbär, blåbär/hallon,
halvmogna krusbär, mogna björnbär eller körsbär
ca ½ dl socker
1 msk potatismjöl
Pensling:
 1 ägg

Gör så här : Gör pajdeg med vatten eller med ägg. Forma den till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 min. Förbered under tiden fyllningen. Sätt på ugnen. Pajdeg med vatten: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Pajdeg med ägg: För hand: Smula fettet i mjölet i en skål som ovan. Vispa sönder ägget, häll i det och arbeta snabbt ihop till en deg. I matberedare tillsätts ägget från början. Fyllningen: Skölj ev de färska bären och rensa dem. Snoppa krusbären. Kärna ur körsbären. Bred ut bären i en låg vid ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl, skaka formen så att det blandas med bären. Till frysta sockrade bär behövs enbart potatismjöl. Utkavling: Rulla ca 1/3 av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den mot hela insidan av formens kant. Kavla ut resten av degen till en fyrkant. Skär eller sporra den till remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen med en kantremsa runtom, se teckning. Degen kan också kavlas ut till ett runt lock, klipp då några jack i det så att ångan kan komma ut. Pensla gärna degen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt pajen svalna något. Den kan också kallna helt och sedan värmas lite i ugnen strax före serveringen. Servera med vaniljglass, vaniljsås, eller vispad grädde. Har man gott om bär kan pajen göras med dubbel sats av fyllningen. (Insänt av Kaj)

Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS