Ingredienser: Portioner: 4
4 bitar laxfilé á 150 g
1 röd lök
2 tomater, blancherade och skalade
200 g riven ost
1/2 gurka
2 dl creme fraiche
1 msk finhackad dill
1 msk saft från citron
2 palsternackor
1 msk smör
salt
peppar
Gör så här: Lägg laxen i en ugnssäker form och salta och peppra. Skala och hacka rödlöken och strö den över laxen. Dela blancherade tomater och skär bort kärnhuset. Lägg tomatbitarna i formen och strö över riven ost. Gratinera i ugnen på 170° tills laxbitarnas innertemperatur är 47°, ca 10 minuter. Skala gurkan och skär bort kärnhuset, skiva sedan ner den i cm stora bitar. Blanda creme fraiche med gurka, finhackad dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Skala och klyfta palsternackorna och stek dem gyllenbruna i lite smör. Servera kokt potatis till den gratinerade laxen med stekta palsernacksklyftor och dekorera med en dill kvist. Klicka gurkröran på fisken eller servera den på sidan. (Insänt av Göran)
Dränks i extrem fuktighet