tisdag 23 april 2024

Family

4/1 2018 01:00

Fläskfilé med potatisgratäng och plommon

Ingredienser: 4 portioner
800 gr putsad fläskfilé
salt

Plommonglace
1 dl strösocker
½ dl äppelcidervinäger
3 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
2 msk riven ingefära
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk chilipulver
1 tsk nymald svartpeppar
1 urkärnad och hackad spanskpeppar
200 gr urkärnade hackade plommon
1-2 msk maizenamjöl till redning
salt

Sås
Halva satsen glace
1 liten burk crème fraiche
salt

Potatisgratäng
1 kg mjölig potatissort, skalad och skuren i tunna skivor
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl riven cheddarost
2 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar
2 dl grädde
1½ dl mjölk
2 msk maizenamjöl

Gör så här
Salta fläskfilén och låt den ligga i tio minuter. Grilla sedan på indirekt värme under lock eller i ugn. Pensla med glace var femte minut, fläskfilén bör ha en kärntemperatur på ca 70 grader. Kontrollera med kökstermometer.
Ta av fläskfilén och vira in den i folie och låt den vila i minst 15 minuter innan den skärs upp (viktigt).
Om man trancherar direkt så kommer köttet att tappa vätska).

Plommonglace
Smält sockret till en ljus karamell, tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och koka i 10 minuter.  Mixa glacen till en slät sås med en handmixer, rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glacen till en simmig konsistens, smaka av med salt. Tag av och spara hälften av glacen till såsen.

Sås
Blanda ingredienserna och smaka av med salt.

Potatisgratäng
Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull, tillsätt den skivade potatisen och maizenamjöl. Koka upp alltsammans under ständig omröring, låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Blanda i den rivna osten och slå upp alltsammans i en ugnsfast form, grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn. Servera gärna med en god grönsallad och ett gott bröd.(Insänt av Åsa)

Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS