söndag 20 januari 2019

Family

4/1 2018 01:00

Fläskfilé med potatisgratäng och plommon

Ingredienser: 4 portioner
800 gr putsad fläskfilé
salt

Plommonglace
1 dl strösocker
½ dl äppelcidervinäger
3 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
2 msk riven ingefära
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk chilipulver
1 tsk nymald svartpeppar
1 urkärnad och hackad spanskpeppar
200 gr urkärnade hackade plommon
1-2 msk maizenamjöl till redning
salt

Sås
Halva satsen glace
1 liten burk crème fraiche
salt

Potatisgratäng
1 kg mjölig potatissort, skalad och skuren i tunna skivor
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl riven cheddarost
2 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar
2 dl grädde
1½ dl mjölk
2 msk maizenamjöl

Gör så här
Salta fläskfilén och låt den ligga i tio minuter. Grilla sedan på indirekt värme under lock eller i ugn. Pensla med glace var femte minut, fläskfilén bör ha en kärntemperatur på ca 70 grader. Kontrollera med kökstermometer.
Ta av fläskfilén och vira in den i folie och låt den vila i minst 15 minuter innan den skärs upp (viktigt).
Om man trancherar direkt så kommer köttet att tappa vätska).

Plommonglace
Smält sockret till en ljus karamell, tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och koka i 10 minuter.  Mixa glacen till en slät sås med en handmixer, rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glacen till en simmig konsistens, smaka av med salt. Tag av och spara hälften av glacen till såsen.

Sås
Blanda ingredienserna och smaka av med salt.

Potatisgratäng
Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull, tillsätt den skivade potatisen och maizenamjöl. Koka upp alltsammans under ständig omröring, låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Blanda i den rivna osten och slå upp alltsammans i en ugnsfast form, grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn. Servera gärna med en god grönsallad och ett gott bröd.(Insänt av Åsa)

Bookmark and Share

Idag 01:00 Persikobakelse med hallon- och vanilj


Igår 01:00 Kanelbullensdags kanelbullar


18/1 01:00 Kokoslinser


17/1 01:00 Falska gäss


16/1 01:00 Varm potatissallad


15/1 01:00 Bacon- och salviainlindad kaninrygg


14/1 01:00 Spenat och räkcurry


13/1 01:00 Kokt falukorv med pepparrotssås


12/1 01:00 Rårakor med löjromssås


11/1 01:00 Mandelkubb


10/1 01:00 Sallad med grillade grönsaker, bacon


9/1 01:00 Desserttallrik


8/1 01:00 Svampsoppa med bacon


7/1 01:00 Spättafilé


6/1 01:00 Varm smörgås från Italien


5/1 01:00 Sjömannens korvgryta


4/1 01:00 Fiskgratäng i purjolöks- gräddsås


3/1 01:00 Kycklingswokspaj


2/1 01:00 Lövbiff med ädelostfyllning


1/1 01:00 Fryst citrontårta


31/12 2018 01:00 Potatisbullar


30/12 2018 01:00 Får i kål


29/12 2018 01:00 Lapskojs


28/12 2018 01:00 Rotfruktsgoreng


27/12 2018 01:00 Sockerkaka med fyllning


26/12 2018 01:00 Äppelfalu


25/12 2018 01:00 Pasta med blandade skaldjur


24/12 2018 01:00 Kall avokadosoppa med rökt lax och rä


23/12 2018 01:00 Kåldolmar


22/12 2018 01:00 Porterstek


21/12 2018 01:00 Banan- och köttfärslåda


20/12 2018 01:00 Spagetti med spenat och gravad lax


19/12 2018 01:00 Fyllda lövbiffar


18/12 2018 01:00 Brasiliansk kycklinggryta


17/12 2018 01:00 Amerikansk köttfärslimpa


16/12 2018 01:00 Fisktimbal med potatis och dillsås


15/12 2018 01:00 Blåbärsknyten


14/12 2018 01:00 Biff med citronsmak


13/12 2018 01:00 Trattkantarell- och baconcrêpes


12/12 2018 01:00 Drömmar med lavendelsocker


11/12 2018 01:00 Schweizerrullar


10/12 2018 01:00 Citronbröd


9/12 2018 01:00 Baconlindad ostfylld kycklingfilé


8/12 2018 01:00 Tonfiskpaj


7/12 2018 01:00 Grillade cajunkryddade lammkotletter


6/12 2018 01:00 Mistrals paj


5/12 2018 01:00 pepparstek med västerbottenpotatis


4/12 2018 01:00 Torsk med banan och curry


3/12 2018 01:00 potatis sallad


2/12 2018 01:00 Mormors plättar


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS