fredag 19 januari 2018

Family

4/1 01:00

Fläskfilé med potatisgratäng och plommon

Ingredienser: 4 portioner
800 gr putsad fläskfilé
salt

Plommonglace
1 dl strösocker
½ dl äppelcidervinäger
3 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
2 msk riven ingefära
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk chilipulver
1 tsk nymald svartpeppar
1 urkärnad och hackad spanskpeppar
200 gr urkärnade hackade plommon
1-2 msk maizenamjöl till redning
salt

Sås
Halva satsen glace
1 liten burk crème fraiche
salt

Potatisgratäng
1 kg mjölig potatissort, skalad och skuren i tunna skivor
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl riven cheddarost
2 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar
2 dl grädde
1½ dl mjölk
2 msk maizenamjöl

Gör så här
Salta fläskfilén och låt den ligga i tio minuter. Grilla sedan på indirekt värme under lock eller i ugn. Pensla med glace var femte minut, fläskfilén bör ha en kärntemperatur på ca 70 grader. Kontrollera med kökstermometer.
Ta av fläskfilén och vira in den i folie och låt den vila i minst 15 minuter innan den skärs upp (viktigt).
Om man trancherar direkt så kommer köttet att tappa vätska).

Plommonglace
Smält sockret till en ljus karamell, tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och koka i 10 minuter.  Mixa glacen till en slät sås med en handmixer, rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glacen till en simmig konsistens, smaka av med salt. Tag av och spara hälften av glacen till såsen.

Sås
Blanda ingredienserna och smaka av med salt.

Potatisgratäng
Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull, tillsätt den skivade potatisen och maizenamjöl. Koka upp alltsammans under ständig omröring, låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Blanda i den rivna osten och slå upp alltsammans i en ugnsfast form, grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn. Servera gärna med en god grönsallad och ett gott bröd.(Insänt av Åsa)

Bookmark and Share

Idag 01:00 Moccarutor (Mjölk och äggfri)


Igår 01:00 Kalvfilé Oscar


17/1 01:00 Tårta på en botten av mandelmassa med


16/1 01:00 Kyckling möter rödlök och haricots ve


15/1 01:00 Rösti


14/1 01:00 Skomakarlåda


13/1 01:00 Chokladkräm med passionsfrukt och hal


12/1 01:00 Smulpaj med rabarber och jordgubbar


11/1 01:00 Grillad oxfilé med gräddkokt potatis


10/1 01:00 Nougattårta


9/1 01:00 Parmesankassler med tomat och buljong


8/1 01:00 Rotfrukter med oströra


7/1 01:00 Lamfärsburgare i pitabröd


6/1 01:00 Viltlax


5/1 01:00 Italiensk Brödsallad


4/1 01:00 Fläskfilé med potatisgratäng och plom


3/1 01:00 Sambalgryta


2/1 01:00 Rostbiff med potatispuré och balsamv


1/1 01:00 Kycklingfilé i lyxig senapssås


31/12 2017 01:00 Ljummen biff- och paprikasallad


30/12 2017 01:00 Färs på spett


29/12 2017 01:00 Pasta e fagioli


28/12 2017 01:00 Biff med Bearnaise


27/12 2017 01:00 Omelett med KarlJohansvamp


26/12 2017 01:00 Varm rostbiff med tomatsalsa och bals


25/12 2017 01:00 Oxfilé med trattkantarellsås


24/12 2017 01:00 Västerbotten paj med kantareller


23/12 2017 01:00 Varmrökt makrill med äggsallad


22/12 2017 01:00 Limefilé


21/12 2017 01:00 Halstrad Råbiff med rödvinssmör


20/12 2017 01:00 Apelsinlamm


19/12 2017 01:00 Fläskfilé i ost och senapssås


18/12 2017 01:00 Potatisgratäng med kantareller


17/12 2017 01:00 Skogspanna


16/12 2017 01:00 Stekt fasan med calvadossås


15/12 2017 01:00 Nykokt gratinerad hummer


14/12 2017 01:00 Mager Pizza


13/12 2017 01:00 Julköttbullar


12/12 2017 01:00 Nötknäck


11/12 2017 01:00 Göspaket


10/12 2017 01:00 Mjuk nougat


9/12 2017 01:00 Saffransscones


8/12 2017 01:00 Julskinka


7/12 2017 01:00 Marinerade revbenspjäll


6/12 2017 01:00 Kryddig varm choklad


5/12 2017 01:00 Moussaka


4/12 2017 01:00 Lutfisk med vit sås


3/12 2017 01:00 Pasta m. bacon


2/12 2017 01:00 Choco Chip Müsli Bars


1/12 2017 01:00 Pepparkakspaj


Flera nyheter

ANNONS

ANNONS
ANNONS