söndag 20 januari 2019

Family

2/1 2018 01:00

Rostbiff med potatispuré och balsamvinägerreduktion

8pers
1 kg rostbiff, utskuren biff eller filé av nöt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackade örter, t ex rosmarin, basilika, timjan och mynta
2 st hackade vitlöksklyftor, eventuellt

Potatispuré:
2 kg mandelpotatis
1.5 tsk salt
75 g smör
2 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
salt och peppar

Balsamvinägerreduktion:
2.5 dl balsamvinäger
0.75 dl farinsocker
0.5 dl vatten
2 msk rumsvarmt smör

 Gör så här
En riktigt saftig rostbiff tillagas på låg temperatur tills kärntemperaturen är 55˚. Gnid in köttet med salt, peppar, örter och eventuellt vitlök. Lägg det i en ugnsform och stick in termometern så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Stek på ugnsprogrammet lågtemperaturstekning 80˚ och sätt termometern på 55˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm.
Låt köttet vila under aluminiumfolie.

Skala och dela potatisen till potatispurén. Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med saltet. Sätt ugnen på full ånga. Beräkna 20–30 minuter från det att ugnen är varm. Prova med en sticka. Häll över potatisen i en bunke och mosa den grovt med en potatisstöt. Tillsätt smör och grädde. Späd till lagom konsistens med mjölken. Smaka av med salt och peppar.
Till den sötsyrliga balsamvinägerreduktionen låter du vinäger, socker och vatten koka ihop i en liten kastrull ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna lite. Vispa ner smöret i klickar.
Skiva upp köttet och servera med grönsaker, potatispurén och balsamvinägerreduktionen.

Bookmark and Share

Idag 01:00 Persikobakelse med hallon- och vanilj


Igår 01:00 Kanelbullensdags kanelbullar


18/1 01:00 Kokoslinser


17/1 01:00 Falska gäss


16/1 01:00 Varm potatissallad


15/1 01:00 Bacon- och salviainlindad kaninrygg


14/1 01:00 Spenat och räkcurry


13/1 01:00 Kokt falukorv med pepparrotssås


12/1 01:00 Rårakor med löjromssås


11/1 01:00 Mandelkubb


10/1 01:00 Sallad med grillade grönsaker, bacon


9/1 01:00 Desserttallrik


8/1 01:00 Svampsoppa med bacon


7/1 01:00 Spättafilé


6/1 01:00 Varm smörgås från Italien


5/1 01:00 Sjömannens korvgryta


4/1 01:00 Fiskgratäng i purjolöks- gräddsås


3/1 01:00 Kycklingswokspaj


2/1 01:00 Lövbiff med ädelostfyllning


1/1 01:00 Fryst citrontårta


31/12 2018 01:00 Potatisbullar


30/12 2018 01:00 Får i kål


29/12 2018 01:00 Lapskojs


28/12 2018 01:00 Rotfruktsgoreng


27/12 2018 01:00 Sockerkaka med fyllning


26/12 2018 01:00 Äppelfalu


25/12 2018 01:00 Pasta med blandade skaldjur


24/12 2018 01:00 Kall avokadosoppa med rökt lax och rä


23/12 2018 01:00 Kåldolmar


22/12 2018 01:00 Porterstek


21/12 2018 01:00 Banan- och köttfärslåda


20/12 2018 01:00 Spagetti med spenat och gravad lax


19/12 2018 01:00 Fyllda lövbiffar


18/12 2018 01:00 Brasiliansk kycklinggryta


17/12 2018 01:00 Amerikansk köttfärslimpa


16/12 2018 01:00 Fisktimbal med potatis och dillsås


15/12 2018 01:00 Blåbärsknyten


14/12 2018 01:00 Biff med citronsmak


13/12 2018 01:00 Trattkantarell- och baconcrêpes


12/12 2018 01:00 Drömmar med lavendelsocker


11/12 2018 01:00 Schweizerrullar


10/12 2018 01:00 Citronbröd


9/12 2018 01:00 Baconlindad ostfylld kycklingfilé


8/12 2018 01:00 Tonfiskpaj


7/12 2018 01:00 Grillade cajunkryddade lammkotletter


6/12 2018 01:00 Mistrals paj


5/12 2018 01:00 pepparstek med västerbottenpotatis


4/12 2018 01:00 Torsk med banan och curry


3/12 2018 01:00 potatis sallad


2/12 2018 01:00 Mormors plättar


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS