lördag 20 april 2024

Family

2/1 2018 01:00

Rostbiff med potatispuré och balsamvinägerreduktion

8pers
1 kg rostbiff, utskuren biff eller filé av nöt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackade örter, t ex rosmarin, basilika, timjan och mynta
2 st hackade vitlöksklyftor, eventuellt

Potatispuré:
2 kg mandelpotatis
1.5 tsk salt
75 g smör
2 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
salt och peppar

Balsamvinägerreduktion:
2.5 dl balsamvinäger
0.75 dl farinsocker
0.5 dl vatten
2 msk rumsvarmt smör

 Gör så här
En riktigt saftig rostbiff tillagas på låg temperatur tills kärntemperaturen är 55˚. Gnid in köttet med salt, peppar, örter och eventuellt vitlök. Lägg det i en ugnsform och stick in termometern så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Stek på ugnsprogrammet lågtemperaturstekning 80˚ och sätt termometern på 55˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm.
Låt köttet vila under aluminiumfolie.

Skala och dela potatisen till potatispurén. Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med saltet. Sätt ugnen på full ånga. Beräkna 20–30 minuter från det att ugnen är varm. Prova med en sticka. Häll över potatisen i en bunke och mosa den grovt med en potatisstöt. Tillsätt smör och grädde. Späd till lagom konsistens med mjölken. Smaka av med salt och peppar.
Till den sötsyrliga balsamvinägerreduktionen låter du vinäger, socker och vatten koka ihop i en liten kastrull ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna lite. Vispa ner smöret i klickar.
Skiva upp köttet och servera med grönsaker, potatispurén och balsamvinägerreduktionen.

Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS