Antal portioner: 4
Ingredienser
2 st humrar
2.5 dl vatten per hummer
0.75 dl salt
Till gratingeringen:
2 msk smör
3 st schalottenlök
3 st persiljestjälkar
2 msk vetemjöl
6 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
4 st äggulor
1 dl riven stark ost
salt
peppar
1 dl dill
Gör så här
Koka upp vattnet med saltet. Lägg ner hummern med huvudet före i häftigt kokande vatten. Täck över med lock och låt koka ca: 6-7 minuter (300-500 gr stora).
500-800 gr 8-15 minuter. Låt hummern svalna i spadet.
Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet. Lägg sedan tillbaka stjärtbitarna i skalet eller i såsen. Häll över gratängsåsen och gratinera humrarna i övervärme tills ytan blir gyllengul.
Såsen:
Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om. Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna. Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.
(Inskickad av Camilla)
Galet musikinstrument