onsdag 24 april 2024

Family

9/11 2017 01:00

Potatis- och grönsakskaka med smak av tryffel

10 pers
Ingredienser
800 g potatis
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Grönsaksmos:
750 g potatis
2-3 morötter
2-3 palsternackor (250 g)
1 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

Svamp:
500 g färska champinjoner
4-5 salladslökar (75 g)
1 msk smör
2 tsk tryffelolja
1/2 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

Till garnering:
färska örter
 
Potatis- och grönsakstillbehör som går att tillaga redan dagen innan. Skär kakan i bitar när den är kall och värm den sedan i ugnen före servering.

Gör så här:
1. Potatiskaka: Skala och skär 800 g potatis tunt, gärna i matberedare. Smält hälften av smöret i en stekpanna som mäter ca 24 cm i diameter. Lägg i hälften av potatisen och strö på salt och peppar. 2. Vrid ner värmen till medelvärme och stek potatisen mjuk under lock utan omrörning ca 15 min. Vänd kakan med hjälp av en tallrik eller lock och stek andra sidan frasig 3-4 min. 3. Stek på samma sätt ytterligare en potatiskaka med resten av potatisen och smöret. 4. Grönsaksmos: Skala potatis, morötter och palsternackor. Skär dem i ganska grova bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Mosa rotsakerna grovt med grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. 5. Svamp: Ansa champinjoner och lök. Skär det i skivor. Stek svamp i smör tills vätskan försvunnit. Tillsätt lök och tryffelolja och stek ytterligare ca 2 min under omrörning. Salta och peppra. 6. Lägg en potatiskaka i botten på en form med löstagbar kant som mäter 24 cm i diameter. Lägg på hälften av moset, sedan svamp- och lökblandningen. Fyll på med resten av moset och till sist en potatiskaka. Packa ganska hårt och täck över med plastfolie. Låt alltsammans stå i kylen över natten. 7. Vid servering: Ta loss kanten på formen och skär kakan i 10-12 bitar med en vass kniv när kakan är kall. Låt kakan bli rumstempererad och värm den sedan under folie mitt i ugnen i 175° ca 30 min. (Doris)

Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS