Miljögifter som lagras i laxfiskars fett kan göra konsumenterna feta och till och med leda till att man utvecklar diabetes typ 2, uppger SvD.
Laxätandet har skjutit i höjden efter all hyllning av de nyttiga fettsyror, till exempel omega-3, som finns i lax. Men nu varnar forskare för att nackdelarna med att äta mycket lax kan förta de fördelar som omega-3 ger.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan. Studier visar att råttor som matas med lax går upp i vikt och lättare utvecklar diabetes. Samma sak hände med möss, vid experimentet.
När fisken renades från miljögifter, och råttor och möss matades med den renade fiskoljan, uppstod inte dessa negativa effekter.
Gifter lagras i fettvävnad och därför är det framför allt fet fisk, som lax, som samlar på sig mer miljögifter. Gifter kan finnas kvar i naturen mycket länge, långt efter att gifterna har förbjudits, och då lagras i djur som vi äter.
(Sveriges Nyheter)
Hur fungerar fisktrappor?