Family
3/2 2017 01:00
Falsk viltkyckling på varm salladsbädd
4 portioner
Ingredienser:
1 brässkyckling eller ungtupp på ca 1500-1800 gram
Marinad
5 dl vatten
2 msk vinbärsgelé
2 msk vinäger
20 gram persiljestjälkar
Ca 20 st krossade enbär
1 hackad gul lök
1/2 msk krossad vitpeppar
2 cl vitt vin
2 cl rött vin
2 cl gin
Sås
4 dl reducerad buljong
2 msk smör
1/2 dl vetemjöl
Marinad från kycklingen
Eventuellt enbär
Salt
Peppar
Sockerkulör
Sallad
200 gram rosésallad
200 gram salladskål eller isbergssallad
100 gram brysselkål
3 dl vatten
1/2 dl vitvinsvinäger
3 msk socker
3 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Stycka kycklingen ben och skinnfri (skall läggas i marinad)
Marinad:
Slå alla ingredienser utom gin i en kastrull och låt koka i ca 15 minuter under lock. Kyl ned marinaden ordentligt. Tillsätt gin. Lägg i kycklingen. Låt ligga över natt eller ca 8 timmar (det går att förkorta marineringen betydligt om man styckar kycklingen i små bitar).
Sås:
Gör en buljong på kycklingskroven genom att koka i vatten med lök, morötter, svartpeppar och ett lagerblad.
Sallad:
Blanda vatten, vinäger, olja, socker, salt och grovmald peppar i en bunke. Vispa tills socker och salt har smält. Blanchera brysselkålen och kyl ned snabbt så att den inte mister sin färg. Strimla rosésallad och salladskål och lägg i marinaden. Blanda brysselkålen och lägg också den i marinaden. Låt den stå och dra i ca 10 minuter.
Tilltagning och uppläggning:
Låt marinaden rinna av något från salladen och sautera snabbt i varm panna 200°. Lägg upp den på varm tallrik. Låt också marinaden från kycklingen rinna av något och stek långsamt i panna (ej för länge) 70° innertemperatur tänk på campylobakterierna och salmonellan). Skär upp snyggt och lägg på salladsbädden. Napera eventuellt med sås runt anrättningen. Servera gärna vitt bröd istället för potatis eller ris.
(Inskickad av koppargrytan)