Gör så här: Tvätta citronen noga och riv skalet från knappt halva citronen. Pressa ut en matsked saft och häll i en stor vid kastrull med en matsked socker och lite vatten. Skala och halvera äpplena. Ta bort kärnhusen och lägg äpplena i kastrullen. Låt äpplena mjukna på svag värme, men se till så att de inte kokar sönder. Lyft över äppel halvorna till en ugnsfast form som är smord i smör. Sätt ugnen på knappt 225 grader. Mal mandeln ( eller mixa fint i en matberedare). Vispa smör och socker pösigt med citron raspet. Tillsätt en äggula i taget och vispa smeten ytterligare en stund. Tillsätt mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Skeda sedan smeten över äppelhalvorna och grädda på nedersta falsen i 18-20 minuter.Servera med vispad grädde eller vaniljsås.
(FL-Net)