torsdag 25 april 2024

Family

5/7 2015 02:00

Dansk Fläskstek

4 pers
Ingredienser:
1 glas Potatis
1 kg fläskkotelett med svål skuren i 1/2 cm tjocka skåror på svålsidan
ca.1 msk. grovt salt
5-6 lagerblad
2 clementiner eller 2 halva appelsiner (skivade)
10 hela pepparkorn
Tillbehör:
10-12 färsk potatis
dansk rödkål och snitt gurka
1/2 kg socker
200 g Smör
Sås:
skyn från steken
ca.1 msk.vinbärgele
potatisvattnet från kokpotatisen
ca.1/2 liter mjölk / eller vatten
Gör så här:
1 . sätt ugnen på 225 grader
2 . stick lagerblad och clementin skivor ner i de snittade sprickor jämnt fördelat på steken.
3 . lägg steken med svålen nedåt i en ugnssäker form med gott om plats,häll vatten på så det täcker svål och fett.lägg resten av lagerblad / clementin & pepparkornen i vattnet.
4 .Ställ in steken i ugnen i 20 min.( lägst )
5 . ta ut steken och vänd den .strö salt över och stick i kött termometer i ena enden på köttet så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. sänk ugnstemperaturen till 175 grader. och sätt in steken igen. Låt den steka till termometern visar 75 grader
6 .koka potatisen
6 .sätt ugnen på grill och högsta temp.öppna litegran på ugnen finns det ingen sådan läge på ugnens lucka sätt något ikke brändbart emellan, och passa noga så att inte steken bränder, det SKALL spryta och spraka då svålen nu blir fluffig och knaprig och det syns när svålen är klar. Medan du väntar på steken skala glaspotatisen och ta fram en stekpanna. Lägg smöret i stekpannan och låt det smälta lägg sedan i sockret och låt det bli en ljusbrun kolasås sedan i med de torkade glaspotatisen, vänd dem hela tiden så de blir jämt bruna.( Blir det krispigt med kolasåsen häll försiktigt i lite vatten.Såsen får inte bli bränd, när potatisen är fint bruna ta upp dem från stekpannan och spara lite av kolan till såsen.
7 . gör ett uppkok av den silade skyn från steken, vinbärsgele ,mjölk, kolasås smaka av med salt och peppar.Red såsen med mjöl och vatten eller om du har en sådan färdig sak till brun sås. När steken är klar tas denna ut och låt den stå medan du värmar rödkålen, och lägger upp allt i snygga skålar. sedan är steken så pass sval att den går att skära i.
Smaklig måltid eller som man säger i Danmark värsgo lad det smage. (insänt recept av Ulla)






Bookmark and Share

16/1 10:41 Fem ekonomiska löften för ett stabilare 2024


11/5 2023 11:31 Sjukhus.AI sätter ny standard för sjukvården


17/12 2021 01:00 Pastagratäng


16/12 2021 01:00 Kladdkaka


15/12 2021 01:00 Kantarelldoftande fläskfilé i panna


14/12 2021 01:00 Baguette feta oliv


13/12 2021 01:00 Primörlåda med skinka


12/12 2021 01:00 Fryst hallontårta med lime


11/12 2021 01:00 Banansmoothie med jordnötter


10/12 2021 01:00 Allt mindre mjölk i glasen


9/12 2021 01:00 Grillad kyckling al limone


8/12 2021 01:00 För mycket kött ökar risken för stroke


7/12 2021 01:00 Ännu en anledning till att frossa i bär


6/12 2021 01:00 Grillad fläskfilé med limeyoghurt


5/12 2021 01:00 Gravida varnas för att äta viltkött


4/12 2021 01:00 Spenat ger starkare muskler


3/12 2021 01:00 Yoghurt och jordgubbar med marängtopp


2/12 2021 01:00 Billigare jordgubbar


1/12 2021 01:00 Kryddiga lammfärsspett


30/11 2021 01:00 Stora brister i kontrollen av livsmedel


29/11 2021 01:00 Sandwich med Polly-glass


28/11 2021 01:00 Kycklingpasta


27/11 2021 01:00 Rulltårta med bär


26/11 2021 01:00 Paella


25/11 2021 01:00 Rabarbersmulpaj


24/11 2021 01:00 Bondpasta


23/11 2021 01:00 Pasta med italiensk kyckling


22/11 2021 01:00 Citron och Limekaka


21/11 2021 01:00 Amerikanska pannkakor


20/11 2021 01:00 Nötkolapaj


19/11 2021 01:00 Indiska Laxspett


18/11 2021 01:00 Currypasta med äppel och bacon


17/11 2021 01:00 Enkla Brödet


16/11 2021 01:00 Äppelgodis


15/11 2021 01:00 Club Sandwich


14/11 2021 01:00 Italiensk Kycklingpasta


13/11 2021 01:00 Rostad sockerkaka


12/11 2021 01:00 Kycklingpasta


11/11 2021 01:00 CaesarSallad


10/11 2021 01:00 Korvwok


9/11 2021 01:00 En av sex svenskar äter LCHF


8/11 2021 01:00 Det vita giftet - eller


7/11 2021 01:00 Mårtensaftons vanligast i söder


6/11 2021 01:00 Slänger var femte matkasse


5/11 2021 01:00 Ekologisk barnmat är en stark trend


4/11 2021 01:00 Svenskarnas matvanor oroar


3/11 2021 01:00 Gott om hotade fiskar i findiskarna


2/11 2021 01:00 Barnens fem vardagsfavoriter


1/11 2021 01:00 Säsongen avgör vad vi äter


30/10 2021 02:00 Återkallar salmonellasmittat fläskkött


Flera nyheter

ANNONS
ANNONS